Web Analytics
SSP: Plan adaptacije na klimatske promene u Beogradu neće zaštiti grad - BetaRS

SSP: Plan adaptacije na klimatske promene u Beogradu neće zaštiti grad

Klimatske promene | 31.07.2023 | access_time 11:55
SSP: Plan adaptacije na klimatske promene u Beogradu neće zaštiti grad
Foto: Amir Hamzagic
 Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović ocenila je danas da plan adaptacije na klimatske promene grada Beograda koji je objavljen na javni uvid, nije ozbiljan strateški okvir za razvoj i zaštitu tog grada.

"Ako znamo da je pre godinu dana gradonačelnik predložio znak 'pazi poplava', umesto da počne da rešava problem kišne kanalizacije, malo šta možemo i od ovog nacrta očekivati. Posle svake malo jače kiše imamo poplavljene ulice pa je jasno da od planova nema ništa dok se ne sprovode u delo", ocenila je Popović u saopštenju.

Dodala je da u najnovijim izmenama plana nema nijedne jedine reči o sprovedenim merama u poslednjih osam godina i njihovim rezultatima, pa je, kako je navela, jasno da se planovi vlasti donose da "troše papir", dok problemi ostaju isti.

"Da stvar bude gora dokument je zasnovan na zastarelim podacima u ovoj oblasti koja je dinamična i mora da se prati u stopu sa promenama", dodala je ona.

Popović je kazala da su superćelijske oluje, ektremne temperature i požari "naša realnost i budućnost" i da to dovodi do pitanja da li je gradska vlast premna da odgovori na te izazove.

Prema njenim rečima, do sada se nije videla spremnost i radnje koje je vlast sprovela da bi se "uhvtila u koštac" sa tim problemom i da, "kao i obično", vlast kamuflira svoj nerad da bi nastavila betoniranje grada bez svrhe i smanjenje zelenila koje je preko potrebno.

"Očigledno je da ćemo imati sve veći i veći problem vezan za klimatske promene, kao svuda u svetu i neophodno je da se pronađe najbolji način da građani Beograda to osete što manje. Stranka slobode i pravde će u saradnji sa stručnjacima svakako da da primedbe gradu Beogradu na predloženi nacrt", istakla je Popović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene