Web Analytics
Erste grupa u prvom polugodištu povećala neto dobit na 1,49 milijardi evra - BetaRS

Erste grupa u prvom polugodištu povećala neto dobit na 1,49 milijardi evra

Ekonomija | 31.07.2023 | access_time 14:10
Erste grupa u prvom polugodištu povećala neto dobit na 1,49 milijardi evra
Bankarska Erste grupa je u prvom polugodištu ove godine imala neto dobit od 1,49 milijardi evra, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 1,13 milijardi evra, objavljeno je danas.

Obim kredita odobrenih klijentima povećan je na 204,9 milijardi evra, što je rast od 1,4 odsto od početka godine, sa oko milijardu evra novih "zelenih" pozajmica, istakli su predstavnici uprave Erste grupe na konferenciji za novinare u Beču.

Depoziti Erste grupe su porasli za 7,6 odsto, na 241,1 milijardu evra.

Udeo problematičnih kredita u ukupnim pozajmica Grupe je pao najniži nivo od dva odsto.

Bilansna suma te bankarske grupacije je uvećana na 344 milijarde evra, a plan je da akcionarima bude isplaćena dividenda od 2,7 evra po akciji za 2023. godinu. 

Po prognozama Erste grupe njena ključna tržišta će izbeći recesiju u 2023. godini i zabeležiće realan rast bruto domaćeg proizvoda.

Procene su da će, posle dostizanja dvocifrenog nivoa u 2022. godini zbog izuzetno visokih cena energenata, inflatorni pritisci opasti u 2023. godini.

Erste grupa očekuje da će neto rast kredita u 2023. godini iznositi oko pet procenata.

"Ekonomije zemalja Centralne i Istočne Evrope će se vratiti na putanju solidnog rasta već sledeće godine. Snažna pozicija naše banke znači da možemo i da ćemo podržati ekonomije našeg regiona dok napreduju ka održivijoj budućnosti. Međutim, pored finansiranja, postoji i potreba za pratećim strukturnim merama, kao što je uklanjanje birokratskih prepreka za pristup subvencijama i napredak u pogledu evropske unije tržišta kapitala", rekao je generalni direktor Erste grupe Vili Černko.

Finansijski direktor Erste grupe Stefan Dorfler je istakao da dobri rezultati poslovanja omogućavaju ulazak u važne strateške investicije koje će unaprediti poziciju Erste grupe kao lidera u inovacijama i na tržištu.

Erste banka u Srbiji je na kraju drugog polugodišta ove godine ostvarila neto dobit od 3,22 milijarde dinara, što je rast od 86 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima su smanjeni 0,8 odsto u odnosu na kraj 2022. godine, i iznosili su 109,82 milijarde dinara na kraju drugog kvartala 2023. godine.

Depoziti stanovništva i mikro klijenata su uvećani za 2,6 odsto i iznosili su 135,68 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima porasli su za 5,6 odsto u odnosu na kraj 2022. godine i iznosili su 117,83 milijarde dinara.

Depoziti pravnih lica su viši za 8,4 odsto i iznosili su 102,81 milijardu dinara.

Dobit od kamata viša je za 42,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosila je 6,87 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija porasla za osam odsto, na 1,72 milijarde dinara.

Bilansna suma banke je uvećana za 2,8 odsto, sa 352 milijarde dinara na kraju 2022. godine na 362 milijarde dinara.

Koeficijent problematičnih kredita na kraju drugog kvartala 2023. godine iznosio je 2,6 odsto.

"Za nas je naročito značajno to što smo kontinuirano dobar i stabilan rezultat zabeležili u kvartalu tokom prelaska na naš novi informacioni sistem, čija primerna predstavlja osnov za kompletnu digitalnu transformaciju banke u narednom periodu. Kroz digitalizaciju ćemo nastojati da maksimalno unapredimo i poboljšamo dostupnost naših proizvoda i usluga, uz istovremeno optimizovanje svih procesa", izjavila je predsednica Izvršnog odbora Erste banke sa sedištem u Novom Sadu Jasna Terzić.

Teme