Web Analytics
Međunarodni studentski festival folklora po 16. put u Nišu - BetaRS

Međunarodni studentski festival folklora po 16. put u Nišu

Muzika | 01.08.2023 | access_time 11:10
Međunarodni studentski festival folklora po 16. put u Nišu
Foto: Beta/Saša Đorđević

Defileom folklornih ansambala Obrenovićevom ulicom, u Nišu je otvoren 16. Međunarodni studentski festival folklora.

Po tradiciji Studentski kulturni centar u Nišu bio je u drugoj polovini jula domaćin folklornih ansambala sa različitih kontinenata, a ovoga puta je ugostio ansamble iz osam zemalja sa tri kontinenta.

Prema rečima Slavoljuba Uzunovića, umetničkog rukovodioca folklornog ansambla “Oro” niškog Studentskog kulturnog centra, na 16. po redu festivalu nastupili su folklori iz Grčke, Kolumbije, Nemačke, Poljske, Češke, Čilea, Turske i Srbije



"Što se atraktivnosti tiče, nama su najpristupačniji i najpribližniji ansambli koji dolaze iz Latinske Amerike. Ansambl iz Čilea je relativno mlad ansambl, ali na osnovu njihove lične karte, na osnovu biografije koju su poslali verujem da je izuzetna umetnička grupa. Kolumbija je klasika, volimo da vidimo taj kolorit u njihovoj nošnji, narovno i u igri i ritmovima koji su nama bliski po temperamentu", istakao je Uzunović.

Međunarodni studentski festival folklora po 16. put u Nišu
Foto: Beta/Saša Đorđević

Uzunović je kazao da je na festivalu osim studentskih folklornih ansambala ove godine učestvovao i profesionalni Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“. Taj ansambl izveo je koreodramu “700”, povodom 700 godina postojanja manastira Gračanica.

"To je jedan zaista ogroman performans, mislim da je reč o nekih 90-tak ljudi koji će nastupati. Tu je kompletan orkestar, trubači i igrači i to je jedan zaista drugačiji performans. Nije samo suština u igranju već u celokupnoj predstavi", objašnjava Uzunović.

Međunarodni studentski festival folklora po 16. put u Nišu
Foto: Beta/Saša Đorđević

Osim u Nišu, učesnici Međunarodnog studentskog festival folklora, po tradiciji su nastupali i u okolnim mestima. Po tri koncerta su održana u Beloj Palanci i Vladičinom Hanu, a po jedan u Ražnju, Knjaževcu i Sokobanji.

Festival se završio u Nišu defileom Obrenovićevom ulicom i zajedničkim koncertom svih učesnika.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG). 

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama