Web Analytics
Skupština grada Novog Sada usvojila plan za 'Novi Sad na vodi' - BetaRS

Skupština grada Novog Sada usvojila plan za 'Novi Sad na vodi'

Politika | 01.08.2023 | access_time 11:25
Skupština grada Novog Sada usvojila plan za 'Novi Sad na vodi'
Foto: Dragan Gojic
 Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su danas "Predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu", poznatijeg u javnosti kao "Novi Sad na vodi".

Početak sednice je kasnio zbog protesta opozicionih partija, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je na konferenciji za novinare da okupljeni aktivisti i građani imaju legitimno pravo da protestuju.

Komentarišući tvrdnje opozicionih aktivista da im je uskraćena mogućnost da se na sednici obrate odbornicima, Đurić je rekao da postoji procedura po kojoj se to omogućava.

Precizirao je da predsednica skupštine određuje da li će se to dogoditi, a da mu je u ovom slučaju rekla da nikakav zahtev nije dobila.

Kopredsednik novosadskog odbora Zajedno Radivoje Jovović za Betu je istakao da su odbornici skupštine današnje glasanje izveli mimo institucionalnih procedura, da su "procedure silovane", ali da oni nastavljaju svoju borbu uprkos usvajanju plana.

"Mi ćemo uraditi sve što je do nas i po pitanju institucionalnih i pravnih procedura, zbog toga što ima ozbiljnih manjkavosti i kršenja procedura. Uradićemo sve što je do nas da oborimo odluku, a borbu nastavljamo na ulici", poručio je Jovović.

Jutros se na poziv nekoliko stranaka ispred novosadskog parlamenta okupilo nekoliko desetina građana, a nakon što je Jovoviću i njegovom stranačkom kolegi Mladenu Cvijetiću uskraćena mogućnost prisustva sednici, došlo je do koškanja sa obezbeđenjem skupštine.

Aktivisti su predložili da narodni poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković prisustvuje sednici na šta, kako tvrde, ima pravo po zakonu, ali je i taj predlog odbijen.

Nakon toga su aktiivisti na oba ulaza sprečavali odbonike da uđu na sednicu, da bi se nakon tri sata protesta i nakon što je sporna odluka usvojena razišli.

Opozicionari tvrde da će izgradnjom "Novog Sada na vodi" biti ugrožena bezbednost građana zbog pomeranja zaštitnog nasipa u Dunav, te da će kompanija bliska vlasti, Galens, na uštrb javnog interesa prihodovati ogromna finansijska sredstva.



Koškanje ispred zgrade Skupštine Novog Sada, na dnevnom redu 'Novi sad na vodi'

Na protestu zakazanom ispred zgrade Skupštine Novog Sada, došlo je jutros nešto posle 9.00, do koškanja predstavnika stranke Zajedno i skupštinskog obezbeđenja, koje nije htelo da ih pusti unutra.

Koopredsednik Zajedno Radivoje Jovović obavestio je pristune građane da su pre nekoliko dana tražili da on i njegov stranački kolega Mlade Cvijetić pristustvuju današnjoj sednici. Kako odgovor nisu dobili, pokušali su da uđu ali im obezbeđenje nije dalo.

Došlo je do fizičkog kontakta, ali do većeg incidenta nije bilo, već se zaustavio na međusobnim optužama.

Posle smirivanja situacije, zatraženo je od obezbeđenja da narodni poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković uđe na sednicu, na šta po zakonu ima pravo, ali to mu nije odobreno. Trenutno je mirno, par desetina građana je ispred zgrade Skupštine.

Sednica bi trebalo da počne u 10.00. Na dnevnom redu je odluka o "Novom Sadu na vodi" koju demonstranti nazivaju "najvećom pljačkom grada".

Teme