Web Analytics
Hrvatska pokreće rad na remontu američkih borbenih vozila pešadije - BetaRS

Hrvatska pokreće rad na remontu američkih borbenih vozila pešadije

Društvo | Izvor: Beta | 01.08.2023 | access_time 13:20
Hrvatska pokreće rad na remontu američkih borbenih vozila pešadije
Hrvatska se odlučila da pokrene remont i modifikaciju borbenih vozila pešadije Bredli, američke proizvodnje, a čitav posao će biti obavljen uz pomoć vojne industrije SAD, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, hrvatski transporteri Bredli biće remontovani i modifikovani u pogonu "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu. Rok za završetak posla je 31. decembar 2026. godine, a vrednost radova 89 miliona dolara.

Američka vojska je ugovor za radove na hrvatskim vozilima na obnovi resursa i nekim modifikacijama dodelila kompaniji iz Pensilvanije, ali će se poslovi raditi u Hrvatskoj.

Predviđeno je da Hrvatska vojska uvede u naoružanje 62 borbena vozila pešadije Bredli, od 89 komada koja su Amerikanci donirali.

"Razliku čine pet komada koja će se koristiti namenski za obuku posada i 22 vozila predviđena za 'kanibalizaciju'. Sa njih će se skidati delovi za održavanje tehnike koja je u jedinicama", piše u tekstu.

Portal navodi da će hrvatska vojska imati vozila iste varijante kakva su dobili Ukrajinci u ofanzivi pokrenutoj početkom juna.

"Iz rane faze pregovora iz 2020. godine poznato je da će osim Bredlija da se hrvatskoj dostavi i naoružanje, uključujući protivoklopne vođene rakete dometa 3.750 metara, koje pogađaju tenk sa gornje strane gde je zaštita slabija. Deo paketa za Hrvatsku biće i rakete za uništavanje fortifikacija koje probijaju 200 milimetara armiranog betona", piše portal.

Osim toga, Bredli od naoružanja ima i top kalibra 25 milimetara i mitraljez kalibra 7,62 milimetara, dok se unutar vozila prenose i protivoklopne rakete Džavelin, koje su takodje naručene za hrvatsku vojsku.

Prema planovima hrvatske vojske, Bredli će zameniti jugoslovenska borbena vozila pešadije M-80.

Sada se u inventaru jedinica nalazi 96 komada M-80, koji su u sastavu Gardijske oklopno-mehananizovane brigade na istoku Hrvatske.

Teme