Web Analytics
Stamatović: Od Tornika tri gondole na tri strane - BetaRS

Stamatović: Od Tornika tri gondole na tri strane

Ekonomija | 01.08.2023 | access_time 15:05
Stamatović: Od Tornika tri gondole na tri strane
Dokumentacija za izgradnju nove gondole od zaltiborskog vrha Tornik do Pribojske Banje trebalo bi biti spremna do kraja ove godine, a da radovi da počnu početkom sledeće godine, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

"Rok za završetak izgradnje nove gondole je godinu dana od početka radova ", kazao je Stamatović povodom jučerašnje najave predsednika Srbij Aleksandra Vučića da će Tornik u čajetinskoj i Pribojska Banja u pribojskoj opštini uskoro biti povezani 14,7 kilometara dugom gondolom.

Predsednik Srbije je obećao da će 25 miliona evra za ovu investiciju, čija je ukupna vrednost 30 miliona, obezbediti država, a ostatak opština Čajetina.

"Pola trase buduće gondole je na teritoriji čajetinske opštine, između ostalog, i buduća stanica kod manastira Uvac, dok ostali deo pripada Priboju. Na samom vrhu Tornik biće poptuno obnovljeni, i u komercijalnu namenu, slično Avalskom tornju, dovedeni repetitori koji su porušeni u NATO agresiji 1999. godine", kazao je Stamatović, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Nova trasa gondole, odnosno panoramske žičare, po rečima Stamatovića biće deo gondolske mreže koju će, osim ove najavljene, činiti i trenutno najduža na svetu, zlatiborska „Zlatna gondola“, od centra naselja Zlatibor do Tornika, kao i ona čiju izgradnju Čajetinci uveliko pripremaju, od vrha Tornik do vrha Čigota.

On je rekao da očekuje da će celom budućom mrežom gondola koje će počinjati ili se završavati na vrhu skijališta Tornik, s obzirom na dosadašnje iskustvo i postignute uspehe u ovom poslu, upravljati čajetinsko javno preduzeće „Gold gondola“.

Teme