Web Analytics
Sadvani pobednik glavne masters sekcije šahovskog festivala - BetaRS

Sadvani pobednik glavne masters sekcije šahovskog festivala

Ostalo | 02.08.2023 | access_time 10:30
Sadvani pobednik glavne masters sekcije šahovskog festivala

Treći po redu Međunarodni letnji šahovski festival "Srbija open 2023", uz učešće više od 1.000 takmičara, održan je u Beogradu.

Na takmičenju koje je trajalo devet dana, održano je 11 raznih turnira u standardnom, ubrzanom i bropoteznom šahu, a 1.114 učesnika borilo se za nagradni fond od preko 35.000 evra.

Direktor turnira Vladimir Šakotić rekao je da ovaj turnir pozitivna priča koja će se tek razvijati.



"Ovaj festival ima sjajan potencijal, Šahovski savez Srbije je učinio pravi potez. Ministarstvo sporta kao pokrovitelj podržava ovu manifestaciju, a Svetska šahovska federacija FIDE ovaj turnir uvrstila je kao turnir od značaja u svoj kalendar i finansijski ga je pomogla", istakao je Šakotić.

Na turniru su učestvovali predstavnici 47 nacionalnih saveza sa svih kontinenata, a titulu pobednika glavne masters sekcije osvojio je Indijac Raunak Sadvani. On se u vođstvu izdvojio tri kola pre kraja, sačuvao prednost i osvojio ček na 5.000 evra.

Osvojene su tri norme za muškog i jedna za ženskog internacionalnog majstora. U ženskoj konkurenciji pobedila je Kineskinja Suej Li, koja se na šahovsku scenu vratila posle tri godine.

"Ovo je jedna lepa manifestacija. Više stotina kako učesnika tako i pratilaca došlo je u Beograd da poseti grad, da igra šah", naveo je Šakotić.

Deset prvoplasiranih u najjačoj sekciji došlo je iz 10 različitih federacija, ali među njima nema domaćih takmičara. Najbolji šahista iz Srbije, internacionalni majstor Miodrag Perunović, turnir je završio na 14. mestu.

Na završnoj svečanosti pehare i medalje najboljima uručili su direktor turnira Vladimir Šakotić, srpska proslavljena šahistkinja Alisa Marić i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

Teme