Web Analytics
Borel: Podaci opovrgavaju tvrdnje Rusije da sporazum o žitu nije olakšao njen izvoz - BetaRS

Borel: Podaci opovrgavaju tvrdnje Rusije da sporazum o žitu nije olakšao njen izvoz

Svet | 02.08.2023 | access_time 11:20
Borel: Podaci opovrgavaju tvrdnje Rusije da sporazum o žitu nije olakšao njen izvoz
Foto: Frederic Sierakowski
Podaci o trgovini ne potvrđuju izjave Rusije da se iz sporazuma o žitu povukla jer nije ispunjen deo koji se tiče olakšavanja izvoza njenog poljoprivrednog proizvoda, izjavio je danas Visoki predstavnik Evropsku uniju (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell).

Borel u autorskom tekstu za list Politika navodi da Moskva "hranu koristi kao oružje" i na Zapad prebacuje krivicu za svoj izlazak iz sporazuma o crnomorskoj ruti zbog koga Svetski program za hranu mora da nabavlja žito drugde i po višim cenama u vreme kada se svet suočava sa prehrambenom krizom.

"Rusija je dobila značajne koristi od Memoranduma o razumevanju sa UN o izvozu đubriva koji je dogovorila paralelno. Nasuprot lažima koje širi Rusija, EU je zaista osigurala da njene sankcije nemaju uticaja na globalnu bezbednost hrane. Ne postoje sankcije na ruski izvoz hrane i i đubriva u treće zemlje", rekao je on.

Borel dodaje će promenjivost cene hrane trajati sve dok Kremlj podvrgava globalno snadevanje hranom namernom stresu pogoršavajući gloalnu krizu troškova života i navodi da će EU kao odgovor na neodgovorne postupke delovati u tri pravca.

"Prvo, nastavićemo da podržavamo neumorne napore UN i Turke da obnove Crnomorsku inicijativu za žito. Drugo nastavljamo da jačamo naše koridore solidarnosti kao alternativne rute za ukrajinski poljoprivredni izvoz. Treće, povećali smo našu finansijsku podršku zemjama i ljudima kojima je to najpotrebnije", rekao je on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku kaže i da sada Rusija prilazi ranjivim zemljama, posebno u Africi sa bilateralnim ponudama ograničenih isporuka žitarica, pretvarajući se da rešava problem koji je sama stvorila te pozvao međunarosnu zajednicu da pojača pomoć.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika