Web Analytics
Predviđa se da će se tajfun Kanun okrenuti na japanska ostrva gde je već pričinio štetu - BetaRS

Predviđa se da će se tajfun Kanun okrenuti na japanska ostrva gde je već pričinio štetu

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 03.08.2023 | access_time 10:00
Predviđa se da će se tajfun Kanun okrenuti na japanska ostrva gde je već pričinio štetu
Tajfun Kanun koji je ove nedelje oštetio kuće i prekinuo napajanje strujom Okinavu i druga japanska ostrva, predviđa se da će se okrenuti i ponovo udariti na Japan, saopštila je danas Japanska meteorološka agencija.

Očekuje se da će tajfun koji se sada nalazi u vodama između Kine i Japana usporiti do skoro prestanka kretanja pre nego što mu slabiji sistem visokog pritiska u blizini omogući da se opet okrene ka istoku u petak.

Kanun je jutros imao površinski vetar od 162 kilometara na čas sa jačim udarima. Do 20 centimetara padavina se očekuje u regionu Okinave do petka podne.

Kina i Tajvan se takođe pripremaju za oluju. Vetrovi koji su prelazili 90 klometara na čas proširili su prosečan radijus od 100 kilometara, saopštio je danas tajvanski Centralni meteorološki biro.

Kineske meteorološke vlasti izdale su upozorenja na kišu za istočnu obalu, od provincije Jilin, blizu granice sa Severnom Korejom, do provincije Džeđijang, južno od Šangaja.

Brodovi su pozvani da se vrate u luku, a putničke trajektne usluge obustavljene su u provinciji Džeđijang.

Na Okinavi je u naletu tajfuna povređena 41 osoba, od kojih tri ozbiljno, saopštila je vlada prefekture.

Oluja je ostavila bez struje skoro 220.000 domova, ili oko 30 odsto od svih na Okinavi, prema Okinavskoj elektroenergetskoj kompaniji. Takođe, oko 7.000 domova na Amamiju, ostrvu severoistočno od Okinavskih ostrva i delu prefekture Kagošima, ostalo je bez struje, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i industrije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina