Web Analytics
'SafeJournalists' traže odgovor od ministarstava Kosova zašto je zabranjen ulaz novinarki RTS-a - BetaRS

'SafeJournalists' traže odgovor od ministarstava Kosova zašto je zabranjen ulaz novinarki RTS-a

Kosovo | 03.08.2023 | access_time 14:25
'SafeJournalists' traže odgovor od ministarstava Kosova zašto je zabranjen ulaz novinarki RTS-a
Foto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Mreža "SafeJournalists" i partnerske organizacije su danas saopštile da su poslale pisma ministarstvima unutrašnjih i spoljnjih poslova Kosova, kao i ombudsmanu, tražeći objašnjenje zašto novinarki Radio-Televizije Srbije Svetlani Vukmirović nije dozvoljen ulazak na Kosovo i obavljanje novinarskog posla.

"Od 2018. godine, toj novinarki je više puta bilo zabranjeno da uđe na teritoriju Kosova. Poslednji slučaj dogodio se 1. maja 2023. godine, kada je Vukmirovićevoj ponovo zabranjen ulazak, uz obrazloženje da se smatra pretnjom javnom redu, unutrašnjoj bezbednosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima. U odluci MUP-a Kosova navodi se da je kosovska policija odbila da dozvoli ulazak novinarki na Kosovo jer se predstavila kao stranac, sa identifikacionim dokumentom koji je izdala Republika Srbija", navodi se u saopštenju mreže "Safejournalists".

Od ministarstava kojima su upućena pisma "SafeJournalists" i partnerske organizacije su tražili objašnjenje "zašto novinarki Vukmirović nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i zašto se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose, posebno imajući u vidu da joj je dozvoljen nesmetani ulazak na teritoriju sa kosovskim dokumentima".

Od Ministarstva spoljnih poslova je traženo "da obezbedi da institucije na Kosovu poštuju potpisane sporazume Beograda i Prištine i da se propisi poštuju bez diskriminacije", a od ombudsmana da utvrdi da li je bilo propusta u radu MUP-a u ovom slučaju.

Među članovima mreže "Safejournalists" su Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore, Evropska federacija novinara (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Free Press Unlimited (FPU).

Teme