Web Analytics
Savetnik za bezbednost bele kuće: Zadatak samita o Ukrajini je promocija mirovne formule Zelenskog - BetaRS

Savetnik za bezbednost bele kuće: Zadatak samita o Ukrajini je promocija mirovne formule Zelenskog

Svet | 04.08.2023 | access_time 09:30
Savetnik za bezbednost bele kuće: Zadatak samita o Ukrajini je promocija mirovne formule Zelenskog
Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da je glavni cilj samita u Džedi da se što većem broju zemalja predstavi mirovna formula ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Ukrajina i njeni saveznici planiraju da na razgovorima u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda pridobiju globalnu podršku za mirovnu formulu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Kirbi je u ekskluzivnom intervjuu za ukrajinski servis Glasa Amerike poručio da nije reč o mirovnim pregovorima za okončanje rata, koji, kako je naglasio, može da se odmah završi ako ruski predsednik povuče trupe iz Ukrajine.

"Ključna komponenta toga je, i to ne smemo da zaboravimo, teritorijalni integritet i suverenitet, jer je formula predsednika Zelenskog zasnovana na toj ideji, na tom osnovnom principu UN povelje", rekao je on.

Kirbi je dodao da izgleda da se neće uskoro dogoditi da ruski predsednik Vladimir Putin sedne za pregovarački sto sa Zelenskim, a da do tada treba smatrati stav Ukrajine temeljnim elementom i potpuno ga poštovati u slučaju pregovora.

"Putin ne pokazuje da je voljan da pregovora. Zapravo suprotno. Vidimo više napada u poslednjih 48 sati na isporuke žitarica na Dunavu", rekao je on.

Kirbi smatra da Putin radi sve što može da bi zadržao "teritoriju koja mu ne pripada u istočnoj Ukrajini" i da bi smanjio mogućnost Ukrajine da izvozi žito.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika