Web Analytics
EU odobrila 8,4 miliona evra za rekonstrukciju HE Bistrica i Centralno-balkanski koridor - BetaRS

EU odobrila 8,4 miliona evra za rekonstrukciju HE Bistrica i Centralno-balkanski koridor

Izvori | Izvor: Beta | 04.08.2023 | access_time 10:50
EU odobrila 8,4 miliona evra za rekonstrukciju HE Bistrica i Centralno-balkanski koridor
Evropska komisija je posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobrila 8,4 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje rekonstrukcije hidroelektrane (HE) Bistrica i za izradu Studije izvodljivosti sa Procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralno-balkanskog koridora, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Za rekonstrukciju HE Bistrica je Elektroprivredi Srbije (EPS) odobreno 7,7 miliona evra, što je oko petina procenjene vrednosti investicije od 36,1 milion evra.

Početak radova planiran je za drugu polovinu naredne godine.

"Zamenom opreme na HE Bistrica, koja je izgrađena pre više od 60 godina, produžiće se njen životni vek što će doprineti sigurnosti snabdevanja, povećanju udela proizvodnje iz obnovljih izvora energije, kao i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Za izradu Studije izvodljivosti za projekat Centralno-balkanskog koridora sa Procenom uticaja na životnu sredinu opredeljeno je 724.000 evra Elektromreži Srbije.

Taj projekat podrazumeva izgradnju dalekovoda koji bi povezao centralnu Srbiju sa regionom Кostolca, a u drugoj fazi povezivanje Srbije i Bugarske novim 400 kilovoltnim dalekovodom i izgradnju dalekovoda koji bi povezali istočnu i zapadnu Srbiju.

Centralno-balkanski koridor, čija je procenjena investiciona vrednost oko 195 miliona evra, uključen je u Panevropski plan razvoja prenosnog sistema 2022. Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).

Teme