Web Analytics
NADA: Oluja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata - BetaRS

NADA: Oluja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata

Politika | 04.08.2023 | access_time 11:55
NADA: Oluja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata
FOTO: MILOS MISKOV

Koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), ocenila je danas da je hrvatska akcija "Oluja" 1995. godine "najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata".

U saopštenju povodom 28. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine, NADA je upitala predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da li su u pregovorima sa EU i u odnosima sa SAD pokrenuli pitanja problema srpskog naroda iz Hrvatske i uloge koje su SAD imale u hrvatskoj akciji "Oluja".

"Tada je više od 250.000 Srba proterano, više od 2.300 ubijeno, a više od 73 odsto kuća uništeno. Srbi i Srbija ne smeju zaboraviti srpske žrtve, niti one koji su zločin počinili, ne zaboravljajući da se uvek i na svakom mestu mora stati iza svakog zahteva svakog Srbina u Hrvatskoj, svakog potomka ubijanog, satrtog, a ipak preživelog naroda", naveli su u saopštenju.

Upitali su predsednika i premijerku Srbije da li su "ikada zatražili garancije za imovinska i ljudska prava preživelih Srba u Hrvatskoj, za prestanak stvaranja atmosfere u kojoj se Srbi tretiraju kao nužno zlo".

"Zbrisan je jedan narod, uništeni su njegovi tragovi, sravnjena sa zemljom svedočanstva, poput onih u Glini i Jasenovcu, o genocidu koji su Srbi u Hrvatskoj preživeli u decenijama pre", naveli su iz koalicije NADA.



Teme