Web Analytics
Predsednik Vojnog sindikata Srbije drugi put dobio otkaz po istoj optužbi - BetaRS

Predsednik Vojnog sindikata Srbije drugi put dobio otkaz po istoj optužbi

Društvo | 04.08.2023 | access_time 14:35
Predsednik Vojnog sindikata Srbije drugi put dobio otkaz po istoj optužbi
Foto: Amir Hamzagić

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je njihovom predsedniku Novici Antiću ponovo uručen otkaz iz Vojske Srbije, po istoj osnovi kao i pre pet godina.

Na konferenciji za novinare rečeno je da su otkaz Antiću izrekli načelnik generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović na osnovu akata i disciplinske mere iz 2018. godine.

Prema rečima Novice Antića, protiv njega je pokrenuta disciplinska mera zbog "navodnog dela koje niti je učinjeno u radno vreme niti u prostorijama poslodavca", a iza svega se krije "netrpeljivost prema radu jedinog reprezentativnog vojnog sindikata".

Antić je istakao i da su akti na osnovu kojih mu je ponovo izrečen otkaz zastareli, a i Upravni sud ih je u februaru proglasio nezakonitim.

"Oni su u istom upravnom predmetu doneli odluku da mi izreknu otkaz, izvršavajući akt Vojnog disciplinskog suda iz 2018. godine kojim sam kažnjen oduzimanjem čina i službe u vojci", rekao je Antić.

Dodao je da ta odluka opredstavlja direktno kršenje odredaba Zakona o vojsci Srbije, kojima je propisano da se disciplinska kazna ne može izvršiti ako od pravosnažnosti odluke Vojnog disciplinskog suda protekne jedna godina, a da apsolutna zastarelost nastupa protekom dve godine.

"Pored toga što su svesno prekršili ovaj član Zakona o Vojsci Srbije, generali Mojsilović i Simović su se oglušili i o odluku Upravnog suda čime su svesno zloupotrebili službeni položaj", istakao je Antić.

On je naglasio da će, ukoliko u roku od 30 dana, koliki je rok za podnošenje tužbe Upravnom sudu, ministar odbrane Miloš Vučević i inspekcisjki organi Ministarstva, kao i generali Mojsilović i Simović ne ponište upravna akta kojima su mu ponovo izrekli otkaz, podneti krivične prijave protiv odgovornih.

"Ovom pravnom nasilju nad članovima sindikata se mora stati na put. Generali Mojsilović i Simović su upoznati da ovakvom odlukom krše zakon i zloupotrebljavaju službeni položaj, ali su i pored toga odlučili da je donesu i udalje me sa posla. Zbog toga će morati da snose posledice", zaključio je Antić.

Teme