Web Analytics
Jakovljević (Dveri): Odluka o povraćaju PDV-a direktno proizvođačima štetna za njih - BetaRS

Jakovljević (Dveri): Odluka o povraćaju PDV-a direktno proizvođačima štetna za njih

Ekonomija | 04.08.2023 | access_time 14:45
Jakovljević (Dveri): Odluka o povraćaju PDV-a direktno proizvođačima štetna za njih
Najava ministarke poljoprivrede Srbije Jelene Tanasković da će, pri otkupu poljoprivrednih proizvoda, povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) ići direktno proizvođačima, a ne kao do sada preko otkupljivača i hladnjačara, šteti upravo proizvođačima, rekao je danas poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević.

"Ova mera ide na ruku otkupljivačima i hladnjačarima, oni su do sada morali na osnovicu da dodaju iznos PDV-a i da isplate robu po otkupnim listama proizvođačima, pa su čekali povrat poreza na dodatu vrednost (PDV) od države, koji je često kasnio", rekao je Jakovljević na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.


Otkupljivači i hladnjačari će, po oceni Jakovljevića, biti u odličnoj situaciji, dok će poljoprivredni proizvođači morati sa otkupnim listovima u trezoru da podnose zahteve i čekaju od "ekonomskog tigra", odnosno države, da im vrati taj PDV.

"Poučeni iskustvom, vezanim za e-agrar, možemo zamisliti šta će se dešavati", dodao je Jakovljević.

On je napomenuo da, ako je opravdanje za ovakvu meru bolja kontrola države nad otkupom i izvozom, postoje drugi načini za to, kroz institucije i inspekcijske organe.

Jakovljević je, govoreći o ceni malina, rekao da je proizvođačka cena kilograma u brdsko-planinskim predelu 260 dinara za kilogram, a u ravničarskim područjima 240 dinara, a otkupne cene su 200 dinara, što je damping cena.

On je predložio da, kao što je država prošle godine intervenisala sa proizvođačima suncokreta, isto tako interveniše i za ostale proizvode, poput voća, povrća, mesa, mleka i jaja.

"Zašto za malinare ne bismo mogli da opredelimo pet milijardi dinara, to nije neki iznos za državu koja kaže da nikad bolje nije bio popunjen budžet", upitao je Jakovljević.

On je pozvao ministarku Tanasković da podnese ostavku, kao i da će to nastaviti da zahteva sve dok ona ne odgovori na njegovo pitanje ko podržava blokade hladnjača.

"Javnost i dalje nije čula da li su ti ljudi, koji blokiraju rad hladnjača, instruirani od vlasti, ili su oni to izmislili i rekli da Ministarstvo i Vlada stoje iza njih", rekao je Jakovljević.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme