Web Analytics
Kina poslala bespilotnu letelicu u region pogođen tajfunom - BetaRS

Kina poslala bespilotnu letelicu u region pogođen tajfunom

Svet | 07.08.2023 | access_time 12:25
Kina poslala bespilotnu letelicu u region pogođen tajfunom
Foto: Zeng Demeng/Xinhua

Velika kineska civilna bespilotna letelica (UAV) Wing Loong-2H poslata kao podrška u akciji hitnog spasavanja u istočnoj provinciji Fuđian, koja je pogođena tajfunom Doksuri.

Velika bespilotna letelica Wing Loong-2H požurila je u Fuđijan kako bi sprovela misiju meteorološkog nadgledanja i praćanja katastrofa, koju joj je poverilo Ministarstvo za upravljanje vanrednim situacijama, saopštila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC), vodeći proizvođač aviona u Kini, prenela je Sinhua.

Letelica je nadgledala nivo vode, oštećenja zgrada i druge uslove izazvane tajfunom u više gradova širom Fudžijana. Prikupila je i poslala slike visoke definicije u realnom vremenu i vizuelne podatke meteoroloških informacija, što je hitnim spasilačkim službama omogućilo efikasno komandovanje i precizno upravljanje, navela je AVIC.

Tajfun Doksuri pogodio je Fuđijan krajem jula i doneo snažne vetrove i jaku kišu u više gradova primorske provincije.

Da bi ispunio zahteve spasilaca Wing Loong-2H poleteo je sa aerodroma Lantian u gradu Zigong, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan. Misija je trajala više od 11 sati sa ukupnim dometom od preko 3.000 km.

Kao deo velike kineske porodice civilnih bespilotnih letelica Wing Loong, Wing Loong-2H je razvijen da bi služio zahtevima zemlje u jačanju sposobnosti spasavanja u hitnim slučajevima.

Wing Loong-2H ima više atributa kao što su veliki domet, duga izdržljivost, velika nosivost i snažna prilagodljivost na životnu sredinu, što omogućava da služi u različitim misijama u ekstremno pogođenim regionima gde su saobraćaj, napajanje i mrežne komunikacije poremećeni, navela je AVIC.

Ovaj veliki civilni model bespilotne letelice sposoban je da radi na jakom vetru i može da služi hitnoj pomoći i spasilačkim misijama kao što su istraživanje katastrofe, podrška za hitne komunikacije i isporuka zaliha.

Pre najnovije misije, Wing Loong-2H je već uspešno izveo različite misije pomoći u katastrofama u ekstremnim uslovima. Letelica je bila poslata da podrži komunikaciju u hitnim slučajevima u provinciji Henan pogođenoj kišom 2021. i posle zemljotresa magnitude 6,8 stepeni koji je pogodio Sečuan prošle godine.

Pored Wing Loong-2H, različiti drugi modeli velike porodice civilnih bespilotnih letelica Wing Loong takođe su pokazali svoje sposobnosti i prilagodljivosti u misijama kao što su obnavljanje telekomunikacija, morsko meteorološko posmatranje i ekološka zaštita, između ostalog.

Avioindustrijska korporacija AVIC posvećena je kontinuiranom pomaganju unapređenja vazdušnog sistema i sposobnosti spasavanja u vanrednim situacijama, kao i održavanju sredstava za život i blagostanja ljudi, naveo je kineski proizvođač aviona.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena