Web Analytics
U olujama na istoku SAD dve osobe poginule, više od 1,1 milion domaćinstava ostalo bez struje - BetaRS

U olujama na istoku SAD dve osobe poginule, više od 1,1 milion domaćinstava ostalo bez struje

Svet | Izvor: Beta-AP | 08.08.2023 | access_time 08:05
U olujama na istoku SAD dve osobe poginule, više od 1,1 milion domaćinstava ostalo bez struje
Najmanje dve osobe su poginule, hiljade američkih letova je otkazano ili odloženo a više od 1,1 milion domaćinstava i firmi ostalo je juče bez struje u jakom nevremenu praćenom gradom i gmljavinom koje je prošlo istočnim delom SAD.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na tornado za širu oblast oko glavnog grada SAD Vašingtona, koje je trajalo do 21 sat po lokalnom vremenu juče (3.00 u utorak po srednjeevropskom). Upozorenje je bilo na vetrove jačine uragana, uz potencijal za grad i tornado.

Oluja se proširila na velikoj teritoriji istoka SAD, a upozorenja na mogući tornado objavljena su u 10 američkih saveznih država od Tenesija do Njujorka. Nacionalna meteorološka služba navela je da je više od 29,5 miliona ljudi bilo pod upozorenjem za tornado juče popodne.

U Andersonu u Južnoj Karolini 15-ogodišnji dečak je poginuo kada je na njega palo drvo dok je izlazio iz kola, javili su lokalni zvaničnici.

U saveznoj državi Alabami jedan 28-ogodišnjak pogođen je gromom i umro je, javila je lokalna televiija.

Do sinoć otkazano je više od 2.600 letova u SAD a gotovo 7.900 je odloženo, prema službi za praćenje letova Flajtaver (FlightAware). Mnoga otkazivanja su na međunarodnom aerodromu u Atlanti koji se oporavlja od poremećaja izazvanim olujama u nedelju.

Savezna uprava za avijaciju saopštila je da preusmerava avione koji idu prema istočnoj obali SAD da zaobilaze oluje.

Do večeri juče više od 1,1 milion korisnika ostalo je bez struje u saveznim državama Alabama, Džordžija, Južna Karolina, SEverna Karolina, Merilend, Delaver, Nju Džersi, Pensilvanija, Tenesi, Zapadna Virdžinija i Virdžinija, sve države na putu olujnog sistema, prema portalu koji javlja o prekidima struje.

Uprava za komunalne usluge Noksvila u Tenesiju saopštila je da je šteta velika u toj državi i da će verovatno biti potrebno nekoliko dana za popravku.

Drveće i vodovi struje srušeni su u brojnim državama, javljaju mediji.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena