Web Analytics
Blinken: Vagner nije izazvao nestabilnu situaciju u Nigeru, ali je koristi - BetaRS

Blinken: Vagner nije izazvao nestabilnu situaciju u Nigeru, ali je koristi

Svet | 08.08.2023 | access_time 15:00
Blinken: Vagner nije izazvao nestabilnu situaciju u Nigeru, ali je koristi
Foto: Jose Luis Magana/AP
Ruska paravojna grupa Vagner nije izazvala nestabilnost u Nigeru gde je vojna hunta preuzela vlast zbacivši demokratski izabranog predsednika, ali koristi tu situaciju, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken za britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Prošle nedelje se govorilo da su vođe puča tražile pomoć ruske privatne plaćeničke vojske Vagner, za koji se zna da je u susednom Maliju, da bi se održale na vlasti ako bude vojne intervencije kojom im prete države zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas ukoliko se ne poovuku da bi se uspostavio demokratski poredak.

Blinken je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da ne misli da su Rusija ili Vagner izazvali prošlonedeljno svrgavanje i zatočeništvo predsednika Mohameda Bazuma.

Rekao je da su SAD zabrinute zbog mogućnosti da Vagner počne da deluje jer su svuda gde dođu "usledili smrt, uništenje i eksploatacija".

"Mislim da ono što se dogodilo, i ono što se nastavlja da se dešava u Nigeru, nije podstaknuto od strane Rusije ili Vagnera ali da oni to pokušavaju da iskoriste", rekao je Blinken i ocenio da se "ponavlja ono što se dogodilo u drugim državama" po dolasku te grupe.

Nema informacija o tome da li su Vagnerovi vojnici ušli u Niger. Međutim na Telegram nalogu grupe "Siva zona" u pnedeljak je objavljeno da je 1.500 tih boraca nedavno poslato u Afriku, ali nije rečeno gde.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin danas je u poruci na Telegramu poručio vojnoj hunti u Nigeru da ga pozove jer "uvek smo na strani dobra, na strani pravde i na strani onih koji se bore za svoj suverenitet i za prava svog naroda".

Pristalice puča u Nigeru su proteklih dana na ulicama klicale Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika