Web Analytics
Niški robot kosi travu, ore, kopa, sadi, bere, a uskoro u prodaji - BetaRS

Niški robot kosi travu, ore, kopa, sadi, bere, a uskoro u prodaji

Tehnologija | Izvor: Beta | 08.08.2023 | access_time 15:20
Niški robot kosi travu, ore, kopa, sadi, bere, a uskoro u prodaji
Robot "Agar" čiju su izradu stručnjaci firme "Koming" i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu počeli pre godinu i po dana, predstavljen je danas na Gradskom polju gde je demonstrirao košenje trave.

"Agar" koji je nalik malom traktoru, po rečima njegovih autora, biće u prodaji u Srbiji pre kraja ove godine.

U domaćinstvima koja ga budu nabavila, moći će da obavlja skoro sve poljoprivredne poslove, počev od oranja, preko sadjenja, prskanja, navodnjavanja, sve do branja voća.

Predstavnik firme "Koming" Ivan Simonović istakao je da na domaćem tržištu postoje slične robotske platforme, ali je "Agar" drugačiji i može da se koristi na veoma strmim terenima.ž

"Svaki točak zasebno može da se pozicionira, tako da može da savlada bilo koje terene i bilo koje nagibe", izjavio je Simonović.

Po njegovim rečima, "Agar" može da menja priključke i radi bez prestanka 24 sata, a pri tom ljudi ne moraju stalno da upravljaju njime.

"Ovo je proizvod za manja i srednja gazdinstva, jer veće površine zahtevaju veće mašine. Biće po ceni pristupačan manjim i srednjim gazdinstvima. Roboti koji se sada prodaju u svetu su mnogo skuplji", istakao je Simonović.

Najjavio je da će u novembru "Agar" biti na Sajmu poljoprivrede u Hanoveru, a potom se očekuje i prodaja u inostranstvu.

Simonović je istakao da je univerzalna robotska platforma kompletno nastala u Nišu i rezultat je rada sedmoro zaposlenih u "Komingu", desetak zaposlenih na Mašinskom fakultetu i podrške Naučno-tehnološkog parka.

Direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu Milan Raneđelović je podsetio da je firma "Koming" uz podršku NTP-a dobila i finansijsku pomoć Fonda za inovacionu delatnost i sredstva programa "StarTech" koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Ranđelović je rekao da je za razvoj univerzalne robotske platforme "Koming" od Fonda za inovacionu delatnost dobio 300.000 evra, a posredstvom programa "StarTech" nešto manje od 100.000 evra.

Teme