Web Analytics
Dodik ponovio da su entiteti države, a BiH kao zajednica dva entiteta tek koliko-toliko - BetaRS

Dodik ponovio da su entiteti države, a BiH kao zajednica dva entiteta tek koliko-toliko

Region | 09.08.2023 | access_time 10:30
 Dodik ponovio da su entiteti države, a BiH kao zajednica dva entiteta tek koliko-toliko
Foto: Emil Vas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovio da RS ima međunarodni suverenitet i da bi to trebalo da zna i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović.

"Kad već pokušava da se drži Ustava, bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović bi trebalo da pročita da pored BiH i Republika Srpska ima međunarodni suverenitet", napisao je Dodik na Tviteru.

On je naveo da prema Ustavu BiH entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susednim državama, pa RS ima takav sporazum s Srbijom, a može ih imati i sa drugim susednim državama.

"Ustav BiH predviđa da entiteti mogu sklopiti sporazume sa drugim državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine, a može se regulisati da takva saglasnost nije ni potrebna", napisao je Dodik.

Prema njegovim rečima, međunarodni suverenitet Republike Srpske potvrđuje i činjenica da ona već 15 godina šalje svoje izveštaje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, što, kao je naveo, nije moglo da spreči ni "političko Sarajevo".

"Naprotiv, to pravo Republike Srpske potvrdio je i Ustavni sud BiH. Entiteti imaju skoro sav unutrašnji suverenitet, dok BiH po Ustavu BiH ima ograničen unutrašnji suverenitet - taksativno nabrojanih deset nadležnosti, uglavnom nekoliko politika, uz određen međunarodni suverenitet", naglasio je Dodik.

On je na kraju ponovio da su "entiteti države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek država koliko-toliko". 

Bošnjači član Predsedništva BiH Denis Bećirović juče je izjavio da je suverenitet države Bosne i Hercegovine "jasno i precizno utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH".

On je naveo da se suverenitet "ne stiče Tviter i ostalim objavama političkih zvaničnika, već on neupitno pripada samo BiH".

Teme