Web Analytics
Kovačević: Vučić najavom investicija od 12 milijardi evra pokušava da fascinira naivne - BetaRS

Kovačević: Vučić najavom investicija od 12 milijardi evra pokušava da fascinira naivne

Ekonomija | 09.08.2023 | access_time 16:05
Kovačević: Vučić najavom investicija od 12 milijardi evra pokušava da fascinira naivne
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavom investicija u Srbiji, vrednih 12 milijardi evra, koliko će koštati sve što će biti urađeno za Ekspo 2027 i ostale projekte, želi da fascinira naivne građane.

"Vučić tom cifrom pokušava da fascinira naivne građane, a to je toliko veliko ulaganje da se jedino može obezbediti daljim krupnim zaduženjem, a nama je dug već opasno visok", rekao je Kovačević za Betu.

Dodao je da bi, po važećem zakonu, Srbija smela da ima dug najviše 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ne više od 50 odsto kao sada, a ulaganje od 12 milijardi evra je petina vrednosti BDP-a ove godine.

Ako privredi rast ove godine bude, kako je rekao, dva odsto, ne sme se dug povećavati četiri-pet odsto, a ni dva odsto, jer je novi dug sada skuplji.

Predsednik Srbije Alksandar Vučić sinoć je najavio investicije u naredne tri godine vredne 12 milijardi evra, a među projektima su nacionalni fudbalski stadion, linijska infrastruktura, objekti budućeg sajma i međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Vučić je rekao da će se graditi više autoputeva i pruga, među kojima je i pruga od centra Beograda do aerodroma i najavio projekat "Zaplovite Srbijom" o izgradnji 12 stanica na Dunavu i dolazak velikih kruzera.

On je rekao je da će u oktobru biti otvorena železnička stanica Prokop, a 2025. autobuska stanica na Novom Beogradu. Vučić je naveo da je ugovor za linijsku infrastrukturu vredan 198 miliona evra i da ona podrazumeva osam kilometara gradskih bulevara, planirani gasovod sa mernom regulacionom stanicom, toplovod i hladovod (najnoviji sistem koji u Srbiji dosad nije primenjivan).

Naveo je i da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada, a najavio je i nove zgrade nekih muzeja i akvarijum kod hotela Jugoslavija.

Vučić je rekao da se razmatra izgradnja naselja za srpske stručnjake koji su se vratili iz inostranstva. On je rekao da "to nije šarada" i da će se sve to uraditi.

Kovačević je rekao da Vučić "nema nikakvu ideju o prioritetima" i da njegova ideja nije da govori o realnim projektima, već "nabroji što više želja da bi politička kampanja bila što uspešnija jer u isto vreme govori i o izborima".

Vučićeva ideja o novom obliku političkog organizovanja, što je najavio ranije, kako je rekao Kovačević, nije ni pomenuta jer "izgleda da mu je propala".

"Nabrajanje mnogo projekata potvrđuje da su strani mediji imali pravo kada su ga okarakterisali da je lutkar. Najavljuje velike brodove, a zna se koliki mogu da prođu kroz Đerdap, već je najavljivao saobraćaj na vodi, a to nije uspelo, podzemna železnica nije ni počela da se gradi", rekao je Kovačević.

Dodao je da je Vučić rekao da će te projekte raditi u saradnji sa EU, a da "njegovo ponašanje u poslednje vreme udaljava Srbiju od EU".

Vučić, kako je ocenio Kovačević, brani Nemačku tvrdnjama da nije u lošem stanju, a ne pominje ni loše stanje u Srbiji. "Srbija je po inflaciji vodeća, samo dve zemlje u Evropi su iznad Srbije i njen privredni rast je 'nikakav'".

Kovačević je rekao da je pitanje da li će se ove godine Srbija po ekonomskom rastu približiti dva odsto, a to je zaostajanje za prosekom rasta u velikom broju zemalja u svetu.

"Vučić stalno obećava i spominje neke velike projekte i svetlu budućnost da bi manje govorio o neuspesima, a svaku kritiku upućenu njemu tumači napadom na Srbiju", rekao je Kovačević.

Prihvatanjem izložbe Ekspo 2027 Srbija je, po oceni Kovačevića, "ušla grlom u jagode, jer nema jasnih projekata za tu izložbu, osim ako ne misli na ćevapčiće".

Velika je šteta što, kako je rekao Kovačević, ne funkcionišu institucije u Srbiji.

Naveo je da kada Vučić govori da obično pored njega sedi predsednica Vlade (Ana Brnabić), a da bi većina onoga što govori trebalo da prođe kroz Vladu jer nije u nadležnosti šefa države.

"On nas postepeno udaljava od sveta koji takođe snosi deo krivice", rekao je Kovačević.

Vučić se, prema rečima Kovačevića, boji da beogradske izbore odvoji od ostalih izbora jer želi da svi budu pod njegovim imenom.

Srbija je, po oceni Kovačevića, dosta imovine rasprodala.

"Mislim da je u rukama stranaca vrednost imovine od jednog godišnjeg BDP-a, a planira se da se državno zemljište (usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji) pokloni najgorim tajkunima", rekao je Kovačević.

Srbija je, kako je rekao, u takvoj situaciji da bi trebalo da čuva bar imovinu jer "ako je sve lošiji dužnik i sve manji gazda biće na velikim mukama".

Ta priča da će se zemlja bolje upotrebiti ako se pokloni tajkunima je, prema rečima Kovačevića, "priča za malu decu jer se svako pojedinačno zemljište moglo dati na javnu prodaju i nije je morao otkupiti onaj koji je sad koristi", a ne gradi na njoj ništa.

"Ako se zemljište poklanja trebalo bi prvo utvrditi njegovu vrednost jer se mora znati koliko vredi poklon, a oni to nisu uradili da bi izbegli da naplate porez na poklon", rekao je Kovačević.

Dodao je da kada je "država 'sipala' novac, po 100 evra svakom građaninu, zbog čega je kritikovana, pošto je trebala da bude napravljena selekcija, sada je predsednik otišao preterano u selekciju, pa će zemljiše u vlasništvu građana, pokloniti samo tajkunima".

Teme