Web Analytics
Pismo američkih i evropskih poslanika stiglo u Brisel, EU pažljivo prati - BetaRS

Pismo američkih i evropskih poslanika stiglo u Brisel, EU pažljivo prati

Politika | 09.08.2023 | access_time 16:10
Pismo američkih i evropskih poslanika stiglo u Brisel, EU pažljivo prati
Foto: Mario Strmotic
Pismo šezdesetak američkih i evropskih poslanika kojim se poziva na promenu diplomatskog pristupa Zapada prema Kosovu i Srbiji zbog zabrinutosti da bi tenzije među njima mogle brzo izmaći kontroli stiglo je u Brisel, potvrdio je tim visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, prenosi danas agencija AP.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano rekao je da je "EU neutralni posrednik" u dijalogu o normalizaciji i da se od vlada Srbije i Kosova podjednako traži da pomognu u ublažavanju tenzija.

"EU trenutno pažljivo prati da li Srbija ispunjava zahteve EU i spremna je da preduzme mere u slučaju nepoštovanja ovih zahteva", rekao je Stano.

Jedan od potpisnika zajedničkog pisma u kom se ocenjuje da pregovarači SAD i EU ne vrše dovoljan pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, holandski poslanik u Evropskom parlamentu Teis Roten (Thijs Reuten) izjavio je za AP da je ozbiljnost situacije potcenjena.  
"Veoma je potcenjeno koliko je ozbiljna situacija u koju su se EU i saveznici doveli kontinuiranim smirivanjem autokrata poput Vučića i (lidera bosanskih Srba Milorada) Dodika u tom regionu", rekao je Roten.

AP navodi i da je Vučić novinarima u utorak rekao da je pismo poslanika iz SAD i Evrope, iako je "upereno protiv" njega lično, "zapravo usmereno protiv Srbije" i da poslanici koji su ga potpisali misle da je on "kriv" jer ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava srpskog naroda u Bosni i Crnoj Gori. To je moja krivica i ponosan sam na to", prenosi AP Vučićeve reči.

Agencija dodaje da Vučić, bivši ultranacionalista koji sada tvrdi da želi da uvede Srbiju u EU, održava bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Na Zapadu postoji široko rasprostranjena bojazan da bi Moskva mogla da iskoristi Beograd za ponovno rasplamsavanje etničkih sukoba na Balkanu, koji je doživeo seriju krvavih ratova 1990-ih tokom raspada Jugoslavije, u pokušaju da skrene pažnju sveta sa rata u Ukrajini.

U isto vreme, Kurti, dugogodišnji aktivista za nezavisnost Kosova koji je služio zatvorsku kaznu i u Srbiji i na Kosovu, pokazao se kao težak sagovornik za pregovarače, navodi AP i dodaje da je od kako je Kurti 2021. preuzeo dužnost premijera posignut mali napredak u poboljšanju odnosa.

Teme