Web Analytics
Pučisti u Nigeru optužili francuske snage za narušavanje vazdušnog prostora te zemlje - BetaRS

Pučisti u Nigeru optužili francuske snage za narušavanje vazdušnog prostora te zemlje

Svet | 09.08.2023 | access_time 17:35
Pučisti u Nigeru optužili francuske snage za narušavanje vazdušnog prostora te zemlje
Foto: Sam Mednick/AP
Vojna hunta u Nigeru, koja je došla na vlast nedavnim državnim udarom, optužila je danas "francuske snage" za narušavanje vazdušnog prostora Nigera, koji je zatvoren od nedelje.

"Francuske snage su poletele danas iz Ndžamene u Čadu vojnim avionom u 6.01 po lokalnom vremenu", navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine (CNSP), kakao sebe nazivaju pučisti u Nigeru.

Prema njihovim navodima "ova letelica je namerno prekinula svaki kontakt sa kontrolom letenja na ulazu u naš prostor od 6.39 do 11.15 časova po lokalnom vremenu".

Pučisti su nekoliko dana po dolasku na vlast prekinuli sve ugovore sa Francuskom, nekadašnjim kolonijalnim gospodarom Nigera. Ta zemlja u okolnim zemljama ima baze za borbu protiv islamskih ekstremista.

Državni udar u Nigeru osudila je većina zemalja zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas. One su toj izrazito siromašnoj zemlji u podsaharskoj oblasti Sahel zavele sankcije, koje se odnose i na isporuke struje, i zapretile su pučistima vojnom intervencijom ako svrgnuti predsednik države do nedelje ne bude vraćen na funkciju. Taj rok je istekao.

Zemlje Zapada, uključujući Francusku, osuđuju državni udar u Nigeru i traže povratak demokratski izabranog predsednika. Međutim, pučistima je podršku pružilo nekoliko susednih zemalja, uključujući Mali i Burkinu Faso u kojima je na vlast u prethodne dve godine takođe došla vojska - državnim udarima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika