Web Analytics
Premijer liga istražuje da li je Čelsi prekršio finansijska pravila - BetaRS

Premijer liga istražuje da li je Čelsi prekršio finansijska pravila

Fudbal | Izvor: Beta | 09.08.2023 | access_time 19:05
Premijer liga istražuje da li je Čelsi prekršio finansijska pravila
Premijer liga istražuje da li je fudbalski klub Čelsi prekršio finansijska pravila.

Evropska fudbalska unija (Uefa) kaznila je Čelsi u julu sa 8,6 miliona funti zbog kršenja finansijskog fer-pleja, kao rezultat "podnošenja nepotpunih finansijskih informacija između 2012. i 2019. godine".

Te prekršaje prijavili su novi vlasnici nakon kupovine kluba u maju, a obavestili su i Premijer ligu o sličnim problemima, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Liga sada razmatra da li su konkretne optužbe prikladne, kao one protiv Mančester sitija i Evertona.

Prvobitna kazna odnosila se na sedmogodišnji period kada je Roman Abramovič bio vlasnik Čelsija.

Ruski milijarder je posle političkih pritisaka prošlog maja prodao klub američkom investitoru Todu Boliju i privatnoj investicionoj kompaniji Klirlejk Kapital.

Čelsi je saopštio da je potpuno sarađivao sa Uefom tokom istrage i da je sklopio sporazum o poravnanju sa evropskom kućom fudbala.

Klubovi mogu biti novčano kažnjeni ili im se mogu oduzeti bodovi ukoliko se pokaže da su krivi za kršenje finansijskih pravila.

Šampion Evrope i Premijer lige Mančester siti optužen je za kršenje više od 100 finansijskih pravila u februaru, a Everton je u maju poslat pred nezavisnu komisiju Premijer lige zbog navodnog kršenja finansijskih pravila. Oba kluba negirala su nepravilnosti.

Teme