Web Analytics
'Volstrit džornal': Saudijci se okvirno dogovorili sa SAD o uslovima normalizacije odnosa s Izraelom - BetaRS

'Volstrit džornal': Saudijci se okvirno dogovorili sa SAD o uslovima normalizacije odnosa s Izraelom

Svet | Izvor: Beta | 09.08.2023 | access_time 20:05
'Volstrit džornal': Saudijci se okvirno dogovorili sa SAD o uslovima normalizacije odnosa s Izraelom
Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su postigli najširi dogovor da Rijad prizna Izrael u zamenu za koncesije Palestincima, američke bezbednosne garancije i pomoć u razvoju civilnog nuklearnog programa, objavio je danas "Volstrit džornal" (Wall Street Journal).

Izvori u Vašingtonu na koje se list poziva veruju da bi se to moglo postići u roku od devet meseci do godinu dana.

Izveštaj je odmah uticao na jačanje izraelske valute - šekela, posle velikih gubitaka prošle nedelje, javljaju izraelski mediji.

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman pre dve nedelje je u Džedi sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivenom razgovarao o normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

Bin Salman je zahtevao pomoć SAD u oblasti bezbednosti i za razvoj civilnog nuklearnog programa.

Saudijci su zainteresovani za značajne gestove Izraela, koji će doprineti promovisanju rešenja za paletinsku državu.

Zauzvrat su Ameriknaci zainteresovani na distanciranje Rijada od Kine posle jačanja njegovih odnosa s Pekingom, posebno u oblasti infrastrukture.

"Postoji radni plan da se istraže elementi šta bi to moglo biti, i da se utvrde granice mogućeg", rekao je neimenovani visoki zvaničnik za "Volstrit džornal".

Američki list navodi da Amerikanci zahtevaju da se Saudijska Arabija obaveže da neće dozvoliti kineske vojne baze na svojoj teritoriji, traže i ograničenje tehnologije Huavej u Saudijskoj Arabiji, a i ekskluzivno korišćenje američkog dolara pri prodaji nafte.

Glavni problem su, međutim, kontradiktorne poruke saudijskog prestolonaslednika.

Visoki zvaničnici SAD rade na tome da se dogovor postigne, ali je Bin Salman već rekao svojim savetnicima da će odbiti diplomatske odnose s Izraelom na istoj osnovi kakva je u takozvanim Sporazumima Avram bila za dogovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Volstrit džornal" piše da saudijski prestolonaslednik ne žuri da uspostavi odnose s Izraelom zbog aktulene izraelske vlade koja se protivi osnivanju palestinske države.

Bela kuća je međutim na novinski izveštaj odgovorila ocenom da je stvara utisak "da su diskusije odmakle dalje nego što jesu", preneli su izraelski mediji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika