Web Analytics
Bivši tužilac MKS: Jermenima u Azerbejdžanu preti genocid - BetaRS

Bivši tužilac MKS: Jermenima u Azerbejdžanu preti genocid

Svet | Izvor: Beta-AP | 09.08.2023 | access_time 20:50
Bivši tužilac MKS: Jermenima u Azerbejdžanu preti genocid
Bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno Okampo upozorio je da Azerbejdžan priprema genocid protiv Jermena u regionu Nagorno Karabaha i pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da to iznese pred taj sud.

U izveštaju koji je Okampo objavio u utorak, navodi se da azerbejdžanska blokada jedinog puta koji vodi od Jermenije do Nagorno-Karabaha ozbiljno ometa dopremanje hrane, medicinskog materijala i druge osnovne reobe za 120.000 ljudi u tom regionu.

"Postoji razumna osnova da se veruje da može doći do genocida", navodi Okampo u izveštaju, uz napomenu da Konvencija UN definiše genocid kao "namerno nametanje nekoj grupi uslova života sračunatih da dovedu do njenog fizičkog uništenja".

"Glad je nevidljivo oružje genocida. Bez hitnih dramatičnih promena, ova grupa Jermena biće uništena za nekoliko nedelja", procenjeno je u izveštaju.

Nagorno-Karabah je region unutar Azerbejdžana koji je došao pod kontrolu jermenske vojske u borbama okončanim 1994. godine.

Azerbejdžan je povratio kontrolu nad okolnom teritorijom u šestonedeljnom ratu sa Jermenijom 2020. godine na osnvu primirja uz posredovanje Rusije.

Ključni grad Stepanakert povezan je sa Jermenijom samo jednim putem preko Lačinskog planinskog prevoja, duž kojeg je trebalo da ruske mirovne snage obezbede slobodno kretanje.

U decembru masa demonstranata koji su tvrdili da su ekološki aktivisti, blokirala je koridor Lačin. Azerbejdžan je kasnije uspostavio vojni kontrolni punkt na tom putu, blokirajući saobraćaj koji je navodno služio za prevoz oružja i druge krijumčarene robe.

U Kornidžoru, u blizini granice sa Azerbejdžanom, kolona od 19 kamiona natovarenih oko 360 tona lekova i zaliha hrane parkirana je dve nedelje čekajući dozvolu za prelazak.

Hikmet Hadžijev, pomoćnik predsednika Azerbbejdžana Ilhama Alijeva je odbacio je izveštaj Okampa, rekavši da "sadrži nepotkrijepljene navode i optužbe".

Međunarodni komitet Crvenog krsta se žalio da zbog blokade puta nije mogao da unese pošiljke pomoći u izolovanu enklavu, iako mu je bilo dozvoljeno da evakuiše ograničen broj pacijenata u Jermeniju radi medicinske nege.

Okampo je rekao da bi Savet bezbednosti UN trebalo da prosledi problem Međunarodnom krivičnom sudu, što je korak koji bi bio neophodan da ga MKS preduzme jer Azerbejdžan nije potpisnik statuta kojim je osnovan taj sud.

Uz to se ne zna da li bi Rusija upotrebila pravo veta u Savetu bezbednosti protiv takve odluke. Rusija je često kritikovana zbog neaktivnosti svojih mirovnih snaga u tom regionu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika