Web Analytics
U Kragujevcu građani potpisuju peticiju za očuvanje apoteke i za besplatne udžbenike - BetaRS

U Kragujevcu građani potpisuju peticiju za očuvanje apoteke i za besplatne udžbenike

Društvo | 10.08.2023 | access_time 11:05
U Kragujevcu građani potpisuju peticiju za očuvanje apoteke i za besplatne udžbenike
Foto: Milos Miskov
U Kragujevcu su pokrenute akcije potpisivanja peticija, jedna je za očuvanje Apoteke Kragujevac, a dve se odnose na besplatne udžbenike.

Stranka Zajedno je pokrenula peticiju protiv privatizacije Apotekarske ustanove, koja se potpisuje onlajn ili na štandu u pešačkoj zoni i do sada je potpise podrške dalo više od 2.000 gradjana.

Narodni poslanik Zajedno Nikola Nešić izjavio je agenciji Beta da je cilj očuvati Apotekarsku ustanovu i da je prema broju potpisa očigledno da to ima podršku velikog broja građana.

"S obzirom da je prva apoteka u Srbiji bila u Kragujevcu, ona predstavlja identitet svakog od nas. Beograd je uspeo u tome", rekao je Nešić i najavio da će peticija biti predata ministrima Aleksandru Martinoviću i Danici Grujičić, kao i lokalnoj samoupravi.

Mladi Stranke slobode i pravde (SSP) u Kragujevcu organizovali su akciju prikupljanja potpisa za besplatne udžbenike za đake osnovnih i srednjih škola.

Iz SSP su podsetili da su od Grada Beograda učenici osnovnih i srednjih škola pored dva kompleta besplatnih udžbenika dobili i tablete i internet kartice za lakše korišćenje digitalnih udžbenika.

SSP zahteva od Grada Kragujevca da rebalansom budžeta opredeli sredstva za dodelu besplatnih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Grad Kragujevac, inače, obezbeđuje besplatne udžbenike samo za đake prvake.

Grupa građana "Kragujevačka inicijativa - Slađan Rakić" smatra da učenici u Kragujevcu "nisu građani drugog reda" i ne smeju im biti uskraćena ustavna prava koja uživaju njihovi vršnjaci u nekim drugim gradovima.

U saopštenju su podsetili da su mesecima aktivno vodili kampanju da se škole u Kragujevcu opredele za besplatne udžbenike koje nudi Fondacija Alek Kavčić, te da je njihovu peticiju za besplatne udžbenike potpisao veliki broj Kragujevčana.

"Skupština Grada Kragujevca ostala je 'gluva' na vapaje roditelja i odbila da razgovara na tu temu", izjavio je odbornik u Skupštini grada Slađan Rakić.

Teme