Web Analytics
Kina proširuje porodicu višenamenskih aviona Modern ark - BetaRS

Kina proširuje porodicu višenamenskih aviona Modern ark

Tehnologija | 10.08.2023 | access_time 14:25
Kina proširuje porodicu višenamenskih aviona Modern ark

Kina ostvaruje konstantan napredak u jačanju svoje domaće porodice višenamenskih aviona Modern Ark novim članovima i mogućnostima, saopštio je  proizvođač, Korporacija avio industrije Kine (AVIC).

Novi član porodice aviona Modern ark, protivpožarni avion MA60, kako piše Sinhua, nedavno je uspešno obavio svoj prvi let, što je veliki korak napred u daljem razvoju i radovima na sertifikaciji plovidbenosti ovog novog modela, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u zemlji.

Time domaća porodica višenamenskih civilnih aviona dobija novog člana sa vatrogasnim specijalnostima, prateći u isto vreme postojeće članove u prevozu putnika i tereta, kao i za operacije veštačkog pojačanja padavina odnosno daljinskog osmatranja.

Vatrogasni avion MA60 je model aviona srednje veličine sa fiksnim krilima prilagođen za gašenje šumskih požara i druge hitne misije.

Razvila ga je komercijalna avio kompanija AVIC XAC u Si'anu, severozapadna kineska provincija Šaansi, u potpunoj saglasnosti sa propisima o plovidbenosti Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine.

Novi model porodice Modern ark obogaćuje sredstva kineske zaštite od šumskih požara i podržava izgradnju njenog sistema za spasavanje u hitnim slučajevima.

Nasleđujući zrele tehnologije i prednosti porodice aviona Modern ark, avion za gašenje požara MA60 odlikuje se velikom brzinom, velikim dometom, kao i performansama pri maloj brzini na maloj visini i visokom pouzdanošću.

Ovaj novi model aviona je sposoban da se brzo prebaci sa misija gašenja požara i transporta na omogućavanje hitnog spasavanja ljudi i tereta. Stoga ima značajne prednosti u pomoći u katastrofama.

Pre ovog novog modela, modeli aviona za poboljšanje padavina i daljinsko ispitivanje porodice aviona Modern ark su odigrali svoju ulogu širom zemlje.

Do sada je proizvođač isporučio Kineskoj meteorološkoj upravi ukupno četiri MA60 aviona za veštačko povećanje padavina. Zahvaljujući performansama aviona u modifikaciji vremena, oni su služili na poljima kao što su podrška velikim događajima, veštačko povećanje kiše i snega, prevencija i kontrola suša i poplava, navodi AVIC.

Instaliran sa opremom za daljinsko detektovanje visokih performansi, specijalizovani avion MA60 za daljinsko detektovanje je sposoban da služi operacijama kao što su detekcija daljinskim otkrivanjem i naučno istraživanje.

Nedavno je avion MA60 sa daljinskim otkrivanjem upravo završio misiju "skeniranja" iz vazduha, vršeći zdravstvenu proveru crne zemlje u glavnoj kineskoj poljoprivrednoj provinciji Heilongđiang.

Teme