Web Analytics
Seljaci na severozapadu Kine gaje krompir obogaćen cinkom - BetaRS

Seljaci na severozapadu Kine gaje krompir obogaćen cinkom

Tehnologija | 11.08.2023 | access_time 14:10
Seljaci na severozapadu Kine gaje krompir obogaćen cinkom
Foto: Wen Jing/Xinhua/

Posle skoro 20 godina rada van kuće, Cao Venhao se vratio u svoje rodno mesto u severozapadnoj kineskoj provinciji Gansu da gaji krompir.

Na vrhuncu leta, život cveta u selu Taiping (okrug Luđiagou, grad Dingsi). Zemlja koju je Caoo uzeo u zakup nalazi se na padini planine, gde zasadi krompira nalikuju na mora jarko zelene boje, sa lišćem koje  blista na sunčevoj svetlosti, piše Sinhua.

"Krompir koji uzgajam je izuzetan. Bogat je hranljivim materijama i veoma je tražen u poređenju sa običnim sortama", sa ponosom kaže 37-godišnji Cao, ističući potražnju kupaca koji dolaze u njegova polja tokom sezone.

Dingsi je jedna od primarnih oblasti proizvodnje krompira u Kini. Caova porodica gaji krompir generacijama, ali se on žalio da je rad u polju i život na selu bio mukotrpan, naporan i jedva dovoljan da se sastavi kraj s krajem.

Međutim, okolnosti su se dramatično promenile. Koristeći naučne i mehanizovane tehnike za uzgoj krompira bogatog cinkom, Cao je prošle godine ostvario neto prihod od 100.000 juana (oko 13.971,16 američkih dolara).

Cao je među korisnicima pilot projekta uzgoja krompira obogaćenog cinkom koji je pokrenuo Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) u dve oblasti u Gansuu pre četiri godine, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnih pitanja, vladom provincije Gansu i nekoliko poljoprivrednih i naučnih institucija.

Istraživanje je pokazalo da ruralna područja u zapadnoj Kini imaju veću prevalenciju nedostatka cinka od drugih regiona u zemlji. Projekat, koji uključuje preko 3.000 malih poljoprivrednih domaćinstava, ima za cilj stvaranje ekonomske koristi za farmere i poboljšanje njihovog nutritivnog statusa povećanjem njihovog unosa cinka u svakodnevnim obrocima.

Tokom godina, projektni tim je pregledao sorte krompira obogaćene cinkom, promovisao naučne modele sadnje i upravljanja, obezbedio neophodne materijale i tehničke usluge ciljanim domaćinstvima i organizovao više od 150 tehničkih obuka i sesija podučavanja.

Li Đudong, 43-godišnji vođa zadruge, poznati je uzgajivač krompira u gradu Luđiagou. Uz uputstva poljoprivrednih stručnjaka, njegova zadruga je 2019. godine uspostavila preko 400 mu (oko 26,67 hektara) demonstracionih polja za krompir sa visokim sadržajem cinka.

"U poređenju sa običnim krompirom, krompir obogaćen cinkom je zabeležio povećanje prinosa od približno 10 procenata po mu, praćeno poboljšanjem ukusa i kvaliteta", rekao je Li.

U 2022. godini, njegova zadruga je imala prinos od preko 2.000 tona krompira sa visokim sadržajem cinka, koji se prodavao po ceni za 0,6 juana višoj po kilogramu od običnih sorti.

Li planira da razvije preradu i brendiranje za ovaj krompir i poveća svest o njegovoj nutritivnoj vrednosti.

Džao Guibin, direktor pilot projekta uzgoja krompira obogaćenog cinkom u Gansuu, smatra da je inicijativa otvorila kanale za kvalitetan razvoj industrije krompira i učinila je profitabilnijom.

"Od 2021. sprovodimo demonstracije velikih razmera i promovišemo uzgoj krompira obogaćenog cinkom u 15 velikih okruga za sadnju krompira u Gansuu, sa kumulativnom površinom od 40.000 hektara. Takođe smo uspostavili tehnološki sistem gajenja krompira obogaćenog cinkom ", rekao je Džao.

U uglu Caove seoske kuće nalazi se podrum za skladištenje krompira, koji je novoizgrađen uz pomoć WFP projekta. Smanjuje gubitak krompira sa preko 12 procenata na oko šest procenata.

"Projekat obezbeđuje seme, malč, đubrivo i česte tehničke smernice i edukaciju o prehrani", rekao je Cao. Kroz ovo obrazovanje, on i njegova porodica su prepoznali važnost dodavanja cinka u ishrani.

Predstavnik WFP-a za Kinu Ću Sisi rekao je da model krompira sa visokim sadržajem cinka obogaćuje ishranu u nerazvijenim regionima i pruža uspešna iskustva i primenljive tehnologije za druge zemlje u razvoju, nudeći nove uvide za napore za smanjenje siromaštva širom sveta. 

Teme