Web Analytics
Aktivista za ljudska prava u Nijameju: S predsednikom Bazumom je gotovo - BetaRS

Aktivista za ljudska prava u Nijameju: S predsednikom Bazumom je gotovo

Svet | Izvor: Beta-AP | 12.08.2023 | access_time 15:05
Aktivista za ljudska prava u Nijameju: S predsednikom Bazumom je gotovo
Aktivista za ljudska prava koji je u vezi sa vojnim režimom u Nijameju, izjavio je da je priznavanje tog režima jedini način da se izbegne sukob pobunjenih vojnika i zemalja u regionu koje prete vojnom intervencijom.

Insa Garba Saidou, lokalni aktivista koji kaže da je u direktnom kontaktu sa novim vojnim vlastima u Nigeru, rekao je da neće biti dijaloga sa zemljama u regionu dok ne priznaju novog šefa države.

"Postoji samo jedna opcija, prihvatanje režima ili rat", rekao je aktivista u prvom intervjuu zapadnim medijima u petak.

On je rekao da je gubljenje vremena pokušaj da se svrgnuti i prozapadni nigerski predsednik Mohamed Bazum vrati na vlast.

Po njegovim rečima, "s Bazumom je gotovo".

Na samitu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOWAS) u četvrtak dato je zeleno svetlo za moguću vojnu intervenciju u Nigeru i vraćanje na vlast svrgnutog nigerskog predsednika Bazuma.

Hiljade pristalica vojnog režima u Nigeru okupile su se sinoć kod francuske vojne baze u Nijameju uzvikujući protiv Francuske i EKOWAS-a.

Pristalice vojnog režima mahale su ruskim i nigerskim zastavama i uzvikivali podršku vojnicima koji su preuzeli vlast, posebno njihovom vođi generalu Abdurahamanu Tijaniju.

Sve zapadnoafričke zemlje nisu neprijateljski raspoložene prema novoj vlasti u Nijameju. Susedni Mali i Burkina Faso, gde su vojni režimi na vlasti, pokazali su solidarnost sa Nigerom.

Rusija je saopštila da je protiv oružane intervencije u Nigeru.

Moskva je ocenila da bi takva intervencija mogla da dovede do produženog sukoba u toj afričkoj zemlji, jednoj od najsiromašnijih na svetu, i do destabilizacije regiona Sahare i Sahela, oblasti južno od pustinje.

Niger je važna zemlja u Sahelu, s kojom zapadne zemlje sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i grupom Islamska država.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika