Web Analytics
Desetine hiljada Izraelaca 32. put protestovalo protiv reforme pravosuđa - BetaRS

Desetine hiljada Izraelaca 32. put protestovalo protiv reforme pravosuđa

Svet | 12.08.2023 | access_time 23:00
Desetine hiljada Izraelaca 32. put protestovalo protiv reforme pravosuđa
Foto: AP/Ohad Zwigenberg

Desetine hiljada Izraelaca učestvovalo je večeras u novim demonstracijama u Tel Avivu protiv kontroverznog plana reforme pravosudnog sistema, koji, kako tvrde protivnici, predstavlja pretnju za demokratiju.

U Tel Avivu su 32.subotu za redom održane najveće demonstracije, a protestovalo se još u oko sto mesta širom zemlje.

Izraelski mediji su javili da se više od 100.000 ljudi okupilo u tom gradu, po podacima kompanije Kraudsolušns (CrowdSolutions), a hiljade drugih je protestovalo na raskrsnicama i u drugim gradovima Izraela.

Liderka pokreta protesta doktorka fizike Šikma Bresler rekla je demonstrantima u Tel Avivu da uprkos pauzi u radu Kneseta (izraelskog parlamenta) pretnja plana vladajuće koalicije nije otklonjena.

Koalicija predvođena premijerom Benjaminom Netanjahuom, u kojoj su osim njegovog konzervativnog Likuda, partije ultradesničra i ultraortodoksnih Jevreja je u januaru najavila plan reforme.

To je izazvalo jedan od najvećih pokreta protesta u istoriji Izraela.

Na protestima se svake subote okupljaju desetine hiljada demonstranata.

Vlada navodi da je cilj reforme da se, između ostalog, uravnoteže grane vlasti smanjenjem ovlašćenja Vrhovnog suda, koji izvršna vlast smatra politizovanim, a u korist parlamenta.

Protivnici reforme veruju da se time otvara puta autoritarnoj vladavini.

"Demokratija, demokratija!" i "Nećemo odustati dok se situacija ne popravi. Silazi sa balkona zemlja urušava", skandirali su demonstranti idući u ulicu Kaplan u Tel Avivu.

"Uprkos višemesečnim protestima, stvari se ne kreću kako smo želeli jer je usvojen značajan deo reforme pravosudnog sistema pre nekoliko nedelja", rekao demonstrant Ben Peleg za AFP.

"Ali ako nastavimo s pritiskom na ulicama možda možemo zaustaviti te promene", dodao je taj Izraelac po zanimanju lekar.

Prvi zakon kojim se ograničava sposobnost Vrhovnog suda da obara odluke vlade Kneset je usvojio.

Sada ne zaseda zbog letnje pauze, a Netanjahu obećava da je spreman na pregovore o budućim koracima.

Proteste podržavaju njegovi politički protivnici, sekularne i verske grupe, radnici, mirovni aktivisti i vojni rezervisti.

Višemesečni protesti od kojih su neki održani znak podrške vladi su podstakli bojazan od produbljenja jaza u izraelskom društvu.

Sagovornik AFP-a je upozorio da je Izrael na ivici grđanskog rata i zaključio da vlada mora biti oborena.

Demonstracije su održane i na severu Izraela u Haif, Nataniji i Hercliji.

Demonstrantkinja Jael Kac-Levi (58) rekla je da je važno da se održi pritisak na vladu, jer će u protivnom uraditi bilo šta.

Ona smatra da će reforma uništiti Vrhovni sud i pravosudni sistem i narušiti prava građana.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika