Web Analytics
U jezerima Ćinghai-Tibetanske visoravni registrovan pad saliniteta - BetaRS

U jezerima Ćinghai-Tibetanske visoravni registrovan pad saliniteta

Životna sredina | 14.08.2023 | access_time 14:50
U jezerima Ćinghai-Tibetanske visoravni registrovan pad saliniteta
Xinhua/Sun Fei

Studija sprovedena korišćenjem tehnologije daljinskog otkrivanja otkrila je smanjenje nivoa saliniteta u jezerima širom Ćinghai-Tibetanske visoravni tokom poslednje dve decenije.

Studija, koju su, kako navodi Sinhua, sproveli istraživači sa Instituta za istraživanje Tibetanske visoravni (ITP) pri Kineskoj akademiji nauka, nedavno je objavljena u Međunarodnom časopisu Digitalna Zemlja (Diogital Earth).

Prema studiji, salinitet je suštinski faktor u jezerskim vodenim sredinama i vodenim sistemima. Takođe je osetljiv na klimatske promene i ljudske aktivnosti. Međutim, postoji nekoliko uzastopnih vremenskih studija o varijacijama saliniteta jezera na Ćinghai-Tibetanskoj visoravni jer teški životni uslovi u okruženju otežavaju posmatranje na licu mesta za nekoliko jezera.

U ovoj studiji, istraživači su konstruisali daljinski model za utvrđivanje saliniteta jezera na osnovu 87 ‘in situ’ istraživanja jezera. Takođe su analizirali međugodišnji salinitet jezera i povezane varijacije sa 152 jezera veća od 50 kvadratnih kilometara na visoravni. Studija je otkrila značajan trend smanjenja saliniteta jezera između 2000. i 2019. godine na visoravni.

Istraživači su takođe otkrili da su jezera sa značajnim promenama saliniteta uglavnom koncentrisana u centralnim i severnim delovima visoravni.

Studija sugeriše da padavine nisu direktno uticale na trend smanjenja saliniteta jezera, već da je potencijalno najveći razlog povećanje zapremine vode u jezeru.

"Ova studija poboljšava razumevanje regionalnih promena vodene životne sredine i efikasnost upravljanja vodnim resursima", rekao je Džu Liping, istraživač iz ITP-a i autor studije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina