Web Analytics
Kina će istraživati graničnu nauku i tehnologiju koristeći veštačku inteligenciju - BetaRS

Kina će istraživati graničnu nauku i tehnologiju koristeći veštačku inteligenciju

Tehnologija | 14.08.2023 | access_time 15:00
Kina će istraživati graničnu nauku i tehnologiju koristeći veštačku inteligenciju
Xinhua/Guo Xulei

Kina nastoji da napravi granični pomak u nauci i tehnologiji pomoću napredne računarske snage veštačke inteligencije (AI) koja je doživela eksplozivan rast u zemlji.

Naučnici i programeri veštačke inteligencije pozdravili su revoluciju naučnih istraživanja vođenih veštačkom inteligencijom na dvodnevnom samitu AI za nauku u Pekingu, koji je počeo 10. avgusta, piše Sinhua.

"Nauka je koristila razvoju AI ", rekao je Tang Čao, profesor sa Akademije za napredne interdisciplinarne studije (AAIS) na Univerzitetu u Pekingu, na sastanku. "Sada se radujemo što ćemo prihvatiti fazu u kojoj AI olakšava naučni napredak", dodao je.

AI za nauku (AI4Science) može da formira interdisciplinarnu platformu i pomogne naučnicima da reše komplikovane probleme kako bi poboljšali efikasnost i kvalitet istraživanja, rekao je E Veinan, predsednik Instituta AI za nauku u Pekingu.

AI4Science zahteva četiri stuba infrastrukture - modele algoritama i softver, efikasne mere za predstavljanje eksperimentalnih podataka, bazu podataka i spremište znanja i integrisanu računarsku platformu, rekao je E.

Ministarstvo nauke i tehnologije i kineska Nacionalna fondacija za prirodne nauke zajedno su pokrenuli projekat promocije upotrebe veštačke inteligencije u graničnim naučno-tehnološkim istraživanjima u martu.

Projekat će primeniti AI modele i algoritme u istraživanju gena i otkrićima u biološkom uzgoju.

Takođe, interdisciplinarni istraživački i razvojni timovi će se okupiti kako bi promovisali uspostavljanje konzorcijuma za inovacije i izgradili međunarodne akademske platforme za razmenu i ponudili rešenja za naučne izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, uključujući lečenje raka i klimatsku krizu.

E je rekao da bi AI za nauku mogao doneti revolucionarne promene u novim materijalima, energetici, avijaciji i farmaceutskim proizvodima.

Koristeći veštačku inteligenciju i jedan od najbržih superkompjutera na svetu, kineski naučnici su već počeli da konstruišu inače nepoznate hemikalije koje će se klinički koristiti u budućnosti.

Sa superkompjuterom Tianhe-2 u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, naučnici i kompjuterski stručnjaci sa AI startupom Galisir sa sedištem u Pekingu razvili su praktičan komplet alata za duboko učenje za predviđanje puteva biosintetike za prirodne proizvode, primarnog izvora otkrivanja kliničkih lekova.

Osnažen algoritmima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, računar takođe nudi kliničarima alate za otkrivanje tipova raka želuca i otkrivanje znakova raka nazofarinksa u populacijama visokog rizika.

Novi scenariji aplikacija su takođe izvor mogućnosti za industriju veštačke inteligencije. "Naučnici mogu da donesu ogroman napredak u veštačkoj inteligenciji kada rešavaju probleme", rekao je Vang Đian, direktor laboratorije Džeđiang.

Teme