Web Analytics
Aron Čonka (DZVM): Meštani se samoorganizovali da bi se zaštitili od migranata - BetaRS

Aron Čonka (DZVM): Meštani se samoorganizovali da bi se zaštitili od migranata

Vojvodina | 15.08.2023 | access_time 12:45
Aron Čonka (DZVM): Meštani se samoorganizovali da bi se zaštitili od migranata
Foto: Beta/Printscreen/You Tube

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka izjavio je danas da su meštani mnogih naselja na severu Vojvodine morali da se samoorganizuju kako bi se zaštitili od upada i nasrtaja migranata.

Čonka je agenciji Beta kazao da u šumama oko Palića, Martonoša, Bačkih Vinograda i Kanjiže svakodnevno pristiže veliki broj migranata koji ilegalno pokušavaju da pređu srpsko-mađarsku granicu.

"Bilo je više incidenata s lokalnim stanovništvom i meštani su s pravom zabrinuti za bezbednost. Takođe, migranti se sukobljavaju i među sobom i često u tim obračunima upotrebljavaju oružje, pa čak i ručne bombe. Meštani su uplašeni i morali su da se samoorganizuju tako što su uveli dežurstva s ciljem da prate kretanje migranata i o tome obaveštavaju jedni druge i naravno policiju", rekao je Čonka.

Prema njegovim rečima, taksisti iz Sombora, Kikinde i Beograda svaku noć dovoze migrante do šuma u blizini granice.

"Policija ne zalazi u mesta gde se skriva najveći broj migranata. Sva naselja u blizini granice čim padne prvi mrak opuste. Narod ne izlazi iz kuća, osim dežurnih patrola. Sad se migranti i krijumčari ponovo izmeštaju prema Kanjiži i Martonošu", rekao je Čonka.

Naglasio je da bi rešenje bilo da policija i vojska budu konstantno prisutni u tom pograničnom pojasu kako bi se sprečilo krijumčarenje i, kako je rekao, divljanje migranata.

Teme