Web Analytics
Kina jača kanale komunikacije sa stranim kompanijama - BetaRS

Kina jača kanale komunikacije sa stranim kompanijama

Ekonomija | 15.08.2023 | access_time 13:35
Kina jača kanale komunikacije sa stranim kompanijama
Xinhua/Geng Yuhe

Dok Kina nastavlja da olakšava komunikaciju između vlade i preduzeća sa stranim ulaganjima, međunarodne kompanije vide opipljive koristi i pokazuju više poverenja u svoje razvojne izglede u Kini.

U komunikaciji i poslovanju sa stranim kompanijama koje imaju potrebe i probleme, kineske vlasti uvek slušaju i brzo se prilagođavaju kako bi dale najbolje rezultate, rekao je Mirko Turina, generalni direktor kompanije Goljo pekidžing (Goglio Packaging) u Tjanđinu, prenosi Sinhua.

U maju 2022. Kineski savet za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) na lokalnom nivou širom zemlje oformio je radne grupe specijalno da služe potrebama stranih preduzeća koja posluju u Kini.

Prošlog oktobra, radna grupa u Tjanđinu kontaktirala je preduzeće za pakovanje hrane Goljo pekidžing koje finansira Italija kako bi saznala više o mogućim problemima i potrebama kompanije. Do sada je radna grupa pomagala firmi u dobijanju dozvola za proizvodnju industrijskih proizvoda, kao i viza za strane radnike na višim pozicijama, rekao je Turina.

Proces komunikacije je efikasan, rekao je Turina i dodao da je to "snažan primer posvećenosti kineske vlade da unapredi otvaranje i optimizuje poslovno okruženje ".

Igrajući vitalnu ulogu u komunikaciji i koordinaciji, radne grupe su navele relevantne vladine službe da odgovore ili reše više od 5.700 žalbi stranih kompanija koje posluju u Kini, pokazuju podaci Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine.

Kardžil (Cargill), kompanija za poljoprivredu i hranu sa sedištem u SAD, još jedna je strana kompanija koja je imala koristi od ovog mehanizma.

"U procesu redovne dvosmerne komunikacije, radna grupa nastoji da pomogne preduzećima u rešavanju poteškoća", saopštila je kompanija i dodala da aktivno proširuje svoje poslovanje u Kini kako bi zadovoljila zahteve kineskih potrošača i doprinela razvoju održive poljoprivrede u zemlji.

U Privrednoj komori Evropske unije u Kini rečeno je Sinhui da je udruženje održavalo blisku komunikaciju sa osobljem iz radnih grupa i da je dobilo široku podršku u proširenju preferencijalne politike za strance za dobijanje subvencija.

"Most" koji je izgradio CCPIT između vlade i stranih preduzeća pružio je pravovremenu i snažnu podršku preduzećima da se nose sa uticajem ekonomskih i trgovinskih trzavica između Kine i SAD kao i epidemije,rekao je Liu Džengfu, direktor odeljenja za istraživanje i razvoj Saveta.

Objašnjavajući mehanizam rada radnih grupa, Liu je rekao da radne grupe na lokalnom nivou koordiniraju sa odgovarajućim vladinim odeljenjima kako bi rešile potrebe preduzeća. Ako se radi o odeljenjima na višem nivou, takvi problemi će biti prijavljeni CCPIT-u radi daljeg napretka u traženju rešenja. "Nadležna odeljenja veoma podržavaju rad", dodao je Liu.

Istraživanje sprovedeno ranije ove godine pokazalo je da je velika većina kompanija koje posluju u Kini a finansiraju ih inostrane kompanije zadovoljna poslovnim okruženjem u zemlji.

Skoro 90 odsto anketiranih preduzeća finansiranih iz inostranstva izrazilo je zadovoljstvo poslovnim okruženjem u pogledu pristupa tržištu, plaćanja poreza, rešavanja sporova i promocije tržišne konkurencije u Kini.

Oko 70 odsto anketiranih stranih preduzeća bilo je optimistično u pogledu perspektiva kineskog tržišta u narednih pet godina, a više od 90 odsto preduzeća izrazilo je uverenje da će se atraktivnost kineskog tržišta ili povećati ili ostati nepromenjena, pokazali su rezultati ankete.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT