Web Analytics
Nemačka vlada odobrila plan za liberalizaciju pravila o kanabisu - BetaRS

Nemačka vlada odobrila plan za liberalizaciju pravila o kanabisu

Svet | 16.08.2023 | access_time 13:00
Nemačka vlada odobrila plan za liberalizaciju pravila o kanabisu
Foto: Markus Schreiber/AP
Nemačka vlada odobrila je danas plan za liberalizaciju pravila o kanabisu, što je bio prvi korak ka dekriminalizaciji posedovanja ograničene količine kanabisa i omogućavanju članovima "kanabis kluba" da je kupuju u rekreativne svrhe.

Nacrt zakona koji je vlada usvojila mora da odobri i parlament, a ministarstvo zdravlja računa da će zakon stupiti na snagu do kraja godine.

Prema predlogu koji je nedavno objavio ministar zdravlja Karl Lauterbah, biće legalizovano posedovanje do 25 grama kanabisa u rekreativne svrhe, a pojedinci će moći sami da uzgajaju do tri biljke.

Nemcima starijim od 18 godina biće dozvoljeno da se pridruže neprofitnim "kanabis klubovima", od kojih će svaki moći da ima najviše 500 članova, pri čemu je zabranjeno članstvo u više klubova. Ti klubovi će moći da uzgajaju kanabis za lične potrebe svojih članova.

Pojedinci će, prema novim propisima, moći da kupe do 25 grama kanabisa dnevno ili do 50 grama mesečno, odnosno 30 grama za mlađe od 21 godine.

Troškovi klubova će se pokrivati članarinama, koje će biti određivane prema tome koliko kanabisa članovi koriste.

Nemački zvaničnici se nadaju da će taj plan pomoći da se suzbije crno tržište, zaštite potrošači od kontaminiranih proizvoda i smanji kriminal povezan sa narkoticima.

"Mi ne stvaramo problem. Mi pokušavamo da rešimo problem", izjavio je ranije Lauterbah.

S tim se, međutim, ne slaže opozicija desnog centra, koja tvrdi da vlada nastavlja s legalizacijom rizičnog narkotika uprkos evropskim pravnim preprekama i mišljenju stručanjaka.

Organizacija nemačkih sudija ocenila je da će plan verovatno povećati, a ne smanjiti teret na pravosudni sistem i da bi čak mogla povećati potražnju za kanabisom na crnom tržištu.

Nakon stupanja na snagu novog zakona, drugi korak je petogodišnje testiranje regulisanih komercijalnih lanaca snabdevanja u odabranim regionima i potom naučna procena.

Namačka vlada je, posle razgovora s institucijama EU, odustala od ranije planirane prodaje kanabisa širom zemlje u licenciranim prodavnicama.

Lauterbah je rekao da Nemačka ne želi da kopira model susedne Holandije, koja kombinuje dekriminalizaciju sa malo regulisanja tržišta, navodeći da Nemačka želi da bude primer za Evropu.

U Holadniji je dozvoljena prodaja i konzumacija malih količina kanabisa u kofi-šopovima, ali je i dalje nelegalna proizvodnja i prodaja velikih količina koje su neophodne za snabdevanje tih prodavnica.

U Švajcarskoj su vlasti prošle godine odobrile pilot projekat koji omogućava da nekoliko stotina ljudi u Bazelu u apotekama kupuje kanabis u rekreativne svrhe.

Češka vlada radi na planu sličnom Nemačkom, koji bi omogućio prodaju i rekreativnu upotrebu kanabisa.

Danska prestonica Kopenhagen predložila je legalizaciju marihuane ali je to odbio parlament, dok Francuska ima stroga pravila i ne planira da ih ublaži.

Teme