Web Analytics
Godovi na drveću pomažu u prikupljanju podataka o klimi - BetaRS

Godovi na drveću pomažu u prikupljanju podataka o klimi

Tehnologija | 16.08.2023 | access_time 14:00
Godovi na drveću pomažu u prikupljanju podataka o klimi
Xinhua/Lin Yiguang

Kineski istraživači pružili su novi uvid u podatke o klimi ze region jugozapadne provincije Junan kroz naučnu analizu godova drveća u tom regionu.

Studija je nedavno objavljena u časopisu “Paleogeografija, paleoklimatologija, paleoekologija” (Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology), prenosi Sinhua.

Istraživači iz tropske botaničke bašte Sišuangbana pri Kineskoj akademiji nauka, prikupili su uzorke Tsuga dumosa, jedne od najstarijih lokalnih vrsta drveća, iz oblasti planine Vuliang u centralnom Junanu.

Istraživači su zatim konstruisali hronologiju širine godova drveta Tsuga dumosa i analizirali njihovu korelaciju sa klimatskim faktorima. Otkrili su da je dostupnost vlage tokom sezone od proleća do ranog leta ključni faktor koji je ograničavao rast drveća Tsuga dumosa u regionu planine Vuliang.

Na osnovu analize, studija otkriva fluktuacije suše na međugodišnjim i međudekadnim nivoima u centralnom Junanu, zajedno sa povećanom pojavom ekstremno sušnih ili vlažnih događaja poslednjih decenija.

Pored toga, identifikovano je 11 ekstremnih sušnih godina u ovom regionu tokom protekla dva veka, a većina njih je potvrđena istorijskim dokazima.

"Studija nam pomaže da steknemo dublje razumevanje trendova i obrazaca regionalnih klimatskih promena na 100-godišnjoj skali", rekao je Fan Zesin, istraživač u tropskoj botaničkoj bašti Sišuangbana.

"Naša studija takođe naglašava dendroklimatski potencijal vrsta četinara koje rastu u suptropskim regionima i njihovu sposobnost da uhvate regionalne hidroklimatske signale", rekao je Fan, dodajući da studija pruža ključne informacije za procenu dugoročnih klimatskih promena u ovom regionu.

Teme