Web Analytics
Sedamnaest poginulih u napadu džihadista na vojsku Nigera pred moguću vojnu intervenciiju suseda - BetaRS

Sedamnaest poginulih u napadu džihadista na vojsku Nigera pred moguću vojnu intervenciiju suseda

Svet | Izvor: Beta-AP | 16.08.2023 | access_time 21:25
Sedamnaest poginulih u napadu džihadista na vojsku Nigera pred moguću vojnu intervenciiju suseda
U Nigeru, siromašnoj zapadnoafričkoj zemlji u kojoj je nedavno vojnim pučem svrgnuta izabrana vlast, islamistički pobunjenici su ubili 17 vojnika i ranili 24, što je prvi takav veliki napad na snage bezbednosti za pola godine.

Vojni odred napadnut je juče popodne na jednom putu u untrašnjosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Nigera.

To je prvi veliki napad na vojsku Nigera u poslednjih šest meseci, što je zabrinjavajuć znak mogućeg pogoršavanja već poremećenog stanja, rekao je Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u istraživačkom Sofan centru.

Po njegovim rečima, na delu je "obeležavanje teritorije" dve zaraćene džihadističke frakcije - Islamske države i Džamat Nusrata al-Islama val-Muslimina povezanog sa Al Kaidom - a to se desilo zbog "bezbednosne praznine izazvane državnim udarom".

Podsaharski region Sahela na udaru je terorističkih akcija džihadista, a Niger je pre puča bio jedna od poslednjih zemalja u toj oblasti s demokratski izabranom vladom, i bio je saveznik zapadnih zemalja u borbi protiv islamskih ekstremista.

SAD u Nigeru imaju oko 2.500 vojnika koji su obučavali tamošnje snage bezbednosti, a Francuska je takođe imala zajedničke operacije s tom svojom bivšom kolonijom.

Posle puča, međutim, Pariz i Vašington su obustavili vojnu saradnju s novim vlastima, što je, kako ocenjuje AP, džihadistima dalo više prostora za delovanje.

Mnoge pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma su ućutkane ili su se sakrile, a mitinge podrške ranijim vlastima policija brzo guši.

Zapadnoafrički regionalni blok, "Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država" (EKOVAS), koji je od pučista zahtevao da odstupe ili će vojno intervenisati protiv njih, kaže da su njegove snage spremne za "uspostavljanje reda" u Nigeru. Šefovi generalštabova oružanih snaga država članica EKOVASA sastaju se sutra, u četvrtak, u Akri, glavnom gradu Gane.

Neformalna grupa stanovnika Nijameja, glavnog grada Nigera, pozvala je danas sugrađane koji imaju bar 18 godina da se dobrovoljno prijave u vojsku da bi pomogli u slučaju napada snaga EKOVAS-a. Traži se i medicinsko osoblje, tehničari i inženjeri za pomoć hunti ukoliko EKOVAS obistini pretnje.

Akcija regrutovanja će početi u subotu u Nijameju i u gradovima koje bi mogli biiti napadnuti jer su blizu granica s Nigerijom i Beninom, zemljama koje su saopštile da će učestvovati u vojnoj intervenciji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika