Web Analytics
Stano: Nužni hitni koraci za smanjivanje zategnutosti na Kosovu i povratak dijalogu - BetaRS

Stano: Nužni hitni koraci za smanjivanje zategnutosti na Kosovu i povratak dijalogu

Svet | Izvor: Beta | 17.08.2023 | access_time 14:05
Stano: Nužni hitni koraci za smanjivanje zategnutosti na Kosovu i povratak dijalogu
Evropska unija (EU) smatra da su posle najave smanjivanja broja specijalnih policajaca na severu Kosova, dalji koraci nužni za popuštanje zategnutosti da bi EU razmotrila povlačenje kaznenih mera protiv vlasti u Prištini.

"To znači da vanredni izbori na severu Kosova moraju što pre da se održe, da na njima učestvuju kosovski Srbi i da se nastavi istinski dijalog Prištine i Beograda i rešavanje jednog po jednog pitanja, a najvažnije je primena aneksa Ohridskog sporazuma", izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

Stano je naveo da rokovi za smirivanje prilika i rezultati u dijalogu zavise od "sposobnosti Prištine i Beograda da ispune nužne zahteve, merila, obećanja".

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li EU očekuje neke hitne, opipljive rezultate u sređivanju odnosa Prištine i Beograda do kraja godine, imajući u vidu da se iduće održavaju izbori za Evropski parlament i druge važne događaje.

Na pitanja novinara da li će EK povući sankcije Prištini, ako tamošnje vlasti najave sazivanje novih izbora u opštinama na severu Kosova, Stano je naglasio da su EU i njeni međunarodni partneri u više navrata vrlo jasno predočili da sankcije prema Prištini mogu biti povučene ako kosovske vlasti krenu u smanjivanje zategnutosti.

To znači, podvukao je, da odmah povuku specijalne policijske snage iz i oko opština na severu Kosova, a da gradonačelnici moraju obavljati dužnosti izvan opštinskih prostorija.

EU je ocenila povoljno prve korake Prištine, dodao je Stano, a to je najava povlačenja 25 odsto specijalnih policajaca iz i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika