Web Analytics
Nikezić (SSP): Narodna banka Srbije i nadležne službe ne sprečavaju neopravdan rast cena - BetaRS

Nikezić (SSP): Narodna banka Srbije i nadležne službe ne sprečavaju neopravdan rast cena

Ekonomija | Izvor: Beta | 17.08.2023 | access_time 14:20
Nikezić (SSP): Narodna banka Srbije i nadležne službe ne sprečavaju neopravdan rast cena
Potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić danas je ocenio da Narodna banka Srbije i nadležni inspektorati, komisije, agencije i ministarstva nisu sprečavali neopravdan rast cena u Srbiji.

"Pre godinu dana je Stranka slobode i pravde zahtevala da se utvrdi struktura troškova 100 osnovnih životnih namirnica i spreči preveliko maržiranje hrane", naveo Nikezić u saopštenju i poručio da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković "javno ismevala inflaciju i rast cene krompira od 152 odsto pravdala je povećanjem broja svadbi nakon pandemije".

Dodao je da se tek sada, "pošto su trgovci ostvarili rekordne zarade i prevelikim maržama već oteli od građana stotine miliona evra", Tabaković !setila da bi trebalo proveriti marže" i, kako je rekla, "nežno" zamolila Komisiju za konkurenciju da "ukoliko ima kapaciteta" uradi analizu marži.

"Gde Vi živite i da li ste uopšte svesni da je nekontrolisani rast cena najveći problem sa kojim se građani Srbije svakodnevno susreću? Šta u tim uslovima znače reči 'nežno', 'ukoliko ima kapaciteta' ili, kako ste naveli pre samo dva meseca, da 'redovno obavljate razgovore sa velikim lancima i preduzimate sve druge mere koje su vam na raspolaganju da utičete na smanjenje cena", pitao je Nikezić guvernerku.

On je naveo da je kompanija Delez u 2022. ostvarila rast godišnjeg neto dobitka od 127 odsto, DIS 152 odsto, Univerexport 93 odsto, Gomex 78 odsto, Mercator-S (IDEA) rast poslovnog dobitka od 54 odsto, a da "LIDL ne sme ni da objavi finansijski izveštaj za prošlu godinu".

Po rečima Nikezića, gvernerka je "zamajava narod pričom da je inflacija 'uvezena' zbog rata u Ukrajini, kao da ne zna da je inflacija u Ukrajini 11,3 odsto, a u Srbiji 12,5 odsto, a da su cene hrane u Ukrajini u poslednjih godinu dana porasle 12,3 odsto, a u Srbiji 21,1 odsto".

On je ocenio da se guvernerka "godinama skriva iza svoje zvučne funkcije i enormne plate", dok građani Srbije plaćaju "njenu nestručnost i neaktivnost".

"Nije Vaš posao da 'molite' ili 'apelujete', već da pravovremeno utvrdite očigledne zloupotrebe na tržištu i ispravite nepravdu kroz naplatu poreza na ekstra profit i druge mere zaštite građana, koje su već sprovele gotovo sve evropske i mnoge svetske ekonomije", poručio je Nikezić guvernerki.

Teme