Web Analytics
Kina: Novo curenje nuklearnih otpadnih voda u Fukušimi povećava međunarodnu zabrinutost - BetaRS

Kina: Novo curenje nuklearnih otpadnih voda u Fukušimi povećava međunarodnu zabrinutost

Svet | 18.08.2023 | access_time 11:25
Kina: Novo curenje nuklearnih otpadnih voda u Fukušimi povećava međunarodnu zabrinutost
Najnovije prijavljeno curenje kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima ponovo je pojačalo međunarodnu zabrinutost zbog kompetentnosti Tokijske elektroenergetske kompanije (TEPCO) i nedostatka efikasne regulacije japanske vlade, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Povodom medijskih izveštaja da je ta kompanija nedavno potvrdila curenje nuklearno kontaminirane vode iz Fukušime, kao rezultat pukotine u crevu koje se koristi za transport otpadnih voda, portparol Ministarstva Vang Venbin rekao je novinarima da "ljudi dovode u pitanje sposobnost TEPCO da pravilno rukuje nuklearno kontaminiranom vodom", prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Da li TEPCO može da se nosi sa otpadnim vodama na bezbedan i odgovoran način tokom celog procesa? Može li da upravlja 30-godišnjim ispuštanjem vode bez grešaka? Da li može da obezbedi dugoročnu efektivnost i pouzdanost sistema za prečišćavanje? Da li može da sprovodi uzorkovanje otpadnih voda i nadgleda aktivnosti u strogom skladu sa pravilima? Međunarodna zajednica veoma sumnja u to", kazao je Vang.

Vang je naveo da japanska strana "treba ozbiljno da shvati legitimnu zabrinutost međunarodne zajednice i naroda Japana", da odustane od ispuštanja otpadnih voda u okean, da ima "iskrenu komunikaciju" sa susednim zemljama, da se reši nuklearno kontaminirane vode na istinski odgovoran način, i da prihvati rigorozan međunarodni nadzor.

Međunarodna zajednica već duže vreme dovodi u pitanje legitimitet i bezbednost japanskog plana za ispuštanje kontaminirane vode u okean, a stanovnici Fukušime su mnogo puta negodovali zbog postupaka kompanije TEPCO, navodi CMG.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika