Web Analytics
Stevandić optužio Šmita da je srbomrzac, koji motiviše ekstremiste da likvidiraju srpske političare - BetaRS

Stevandić optužio Šmita da je srbomrzac, koji motiviše ekstremiste da likvidiraju srpske političare

Politika | 18.08.2023 | access_time 14:10
Stevandić optužio Šmita da je srbomrzac, koji motiviše ekstremiste da likvidiraju srpske političare
Foto: Beta/Narodna skupstina Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić optužio je danas visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da je počinio krivična dela lažnog predstavljanja, ali i za trgovinu uticaja i zloupotrebu položaja, jer se meša u rad pravosuđa.

"Osim krivičnog dela lažnog predstavljanja, sad činite i nova krivična dela i to, po jedan, trgovina uticajem i pod dva zloupotreba položaja, jer se mešate u rad pravosuđa, direktno im naređujući šta da rade", napisao je Stevandić u otvorenom pismu Šmitu.

On je ocenio da bi zbog toga Šmit u Nemačkoj, ili bilo kojoj zemlji EU, već bio uhapšen i procesuiran.

"Ne bi bilo potrebe za ostavkom ili smenom, jer vi niste ni imenovani na bilo koju funkciju", naveo je predsednik parlamenta RS.

Stevandićevo pismo usledilo je posle jučerašnje Šmitove izjave da bi Tužilaštvo BiH trebalo da ispita "Stevandićevu ratnu prošlost", nakon što su se u edijima pojavili video snimci iz rata, prema kojima Stevandić kao pripadnik Srpskih odbrabenih snaga (SOS) fizički i verbalno maltretira Bošnjake u Kotor Varoši kod Banjaluke.

Šmit je to izjavio upitan da prokomentariše zahtev Instituta za genocid iz Kanade, koji je od njega zatražio da Stevandiću zabrani političlo delovanje.

Stevandić je u pismu visokom predstavniku, između ostalog naveo, da je tužilaštvo saopštilo da se protiv njega ne vodi istraga, optuživši Šmita da "sa drugim srbomrscima deluje motivaciono na ekstremiste".

Prema njegovim rečima, Šmitove izjave "ekstremisti smatraju kao odobrenje za njegovu (Stevandićevu) fizičku likvidaciju, kao i za likvidaciju drugih srpskih predstavnika i njihovih porodica".

"Ti ekstremisti to javno objavljuju. To je prava slika vašeg delovanja", naveo je Stevandić.

Negirajući da je počinio bilo kakakv zločin u Kotor Varoši tokom rata, naveo je da je "degutantno da potomci nacista potomke srpskih logoraša, koje su ti nacisti odveli u koncentracione logore, optužuju bez dokaza za ratna dešavnja".

"Republika Srpska će vas nadživeti, to dobro znam. Upitajte to (Karla) Bilta, (Karla) Vestendorfa, (Valentina) Incka, a kad stignete i (pokonog) Pedija Ešdauna", napisao je Stevandić.

Dodao je da sada nije 1941, 1942 ili 1943. i da Šmit "nije Hitlerov izaslanik", a da Srbi danas nisu nezaštićeni Kozarčani da bi ih "maltretirali, ugrožavali, vodili u logore ili ubijali uz aplauz sarajevske čaršije".

"Kad pokupite krhotine vlastitog integriteta, koji ste tako brzo uništili, otiđite na Kozaru i Donju Gradinu, kleknite i poklonite se senima naših očeva i majki i idite kući, jer Srbi znaju da praštaju, kao što znaju da će biti mnogo pametnijih Nemaca sa kojim ćemo ubuduće morati razgovarati", naveo je Stevandić.

Teme