Web Analytics
Grupa NVO i aktivista traži hitnu reakciju nadležnih na pretnje direktorki YIHR - BetaRS

Grupa NVO i aktivista traži hitnu reakciju nadležnih na pretnje direktorki YIHR

Društvo | 18.08.2023 | access_time 15:45
Grupa NVO i aktivista traži hitnu reakciju nadležnih na pretnje direktorki YIHR
Grupa nevladinih organizacija i aktivista osudila je danas ispisivanje pretećih i uvredljivih grafita upućenih programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) Sofiji Todorović i zatražila od nadležnih da "hitno istraže" ko stoji iza tih pretnji.

Organizacije su u saopštenju navele da svi građani moraju imati pravo da otvoreno izraze svoje stavove o svim pitanjima, bez straha od odmazde ili posledica a to se, kako su dodale, odnosi i na pitanje statusa Kosova.

"Posebno smo duboko zabrinuti zbog grafita koji su osvanuli nadomak zgrade u kojoj živi gospođa Todorović. Niko ne sme biti izložen pretnji fizičkim nasiljem", navodi se u saopštenju.

NVO su ocenile da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije može postići "samo putem otvorenog i održivog dijaloga, u kome izražavanje neslaganja čini suštinski deo".

"Bez obzira na svoje stavove o statusu Kosova, svako bi trebalo da bude u stanju da ih izrazi otvoreno i slobodno. Pokušaji da se ućutkaju glasovi poput onih gospođe Todorović́ moraju biti naširoko osuđeni. U odsustvu konsenzusa, još je važnije stvoriti bezbedne prostore gde se mogu predlagati ideje i čuti različiti stavovi", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da će "gušenje alternativnih perspektiva, posebno putem jasnih pretnji na kraju naneti štetu ne samo odnosima između Kosova i Srbije, već i evoluciji demokratije".

"Solidarišemo se sa gospođom Todorović i ostajemo posvećeni vođenju debate o pitanjima koja izazivaju tenzije unutar i između Kosova i Srbije, u cilju pronalaženja rešenja koja mogu doneti koristi svim zajednicama", navele su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisale, između ostalih, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCSP), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Kosovski institut pravde, Centar za demokratiju i edukaciju - Dolina, Aktiv.

Prethodno je Incijativa mladih za ljudska prava saopštila da je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča, u kom živi programska direktorka te NVO, napisana "seksistička i mizogina uvreda", uključujući i slovo "Z", koje, kako se navodi, simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu

Teme