Web Analytics
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije o aukcijama za vetroelektrane - BetaRS

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije o aukcijama za vetroelektrane

Izvori | 19.08.2023 | access_time 16:00
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije o aukcijama za vetroelektrane

Srbija će tokom 15-godišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštili su danas nadležni.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je navelo u saopštenju da su te aukcije najveće ikada sprovedene u regionu a da su pobednici kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE i Finske.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 evra po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po megavat-času, piše u saopštenju.

"Pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena struje, Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina", objašnjava se.

U saopštenju piše i da će, "prema trenutnim projekcijama, 2026. to iznositi oko 60 miliona evra".

Ministarstvo je navelo i da se pobednici na aukciji obavezuju da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve do tri godine.

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike Srbije su rađene s po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina.

"Zemlje u regionu takođe pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali im realizacija do sada nije uspela", navodi seopštenju.

Neke od kompanija, pobednica na aukcijama, kotirane su na svetskim berzama, ali i Srbije.

"Proces je bio efikasan uz tehničku podršku Evropska banka za obnovu i razvoj, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće uticati na izbor pobednika", dodalo je Ministarstvo.

To su prve aukcije u okviru "trogodišnjeg plana sistema podsticaja", Vlade Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 megavati za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Teme