Web Analytics
Sporna izgradnja aerodroma u zaštićenom području Albanije - BetaRS

Sporna izgradnja aerodroma u zaštićenom području Albanije

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.08.2023 | access_time 16:20
Sporna izgradnja aerodroma u zaštićenom području Albanije
Uprkos protestima organizacija za zaštitu prirode i EU,  u Albaniji napreduje izgradnja aerodroma grada Valone u blizini zaštićene lagune Narta, u šta su uključeni i Nemci.

Drugi međunarodni aerodrom u Albaniji se gradi u saradnji sa Minhenskim aerodromom, ogrankom kompanije "Flughafen Muenchen GmbH -Munich Airport International GmbH" (MAI).

Ta kompanija je saopštila da "samo u savetodavnom svojstvu" učestvuje u izgradnji aerodroma čiji bi avioni leteli kroz zaštićeno područje prirode.

Međutim albanski premijer Edi Rama u javnosti drugačije predstavlja učešće minhenskog aerodroma, nagoveštavajući da će MAI biti i operator budućeg aerodroma.

Ministarstvo finansija Bavarske je to demantovalo u pismu EuroNaturu, fondaciji koja podržava projekte zaštite prirode.

EuroNatur je u pismu premijeru Bavarske Markusu Soderu početkom februara kritikovao izgradnju aerodroma u Albaniji i ukazao na umešanost kompanije MAI, ali odgvora na to još nema.

Na konferenciji za novinare u sredu o tome su govorili izvršni direktor EuroNatur-a Gabrijel Švaderer i regionalni predsednik BUND-a Rihard Mergner koji su posetili gradilište u neposrednoj blizini lagune Narta, mesta za odmor prica tokom migracije i za razmnožavanje krupnih ptica poput flaminga i retkih dalmatinskih pelikana.

"Videli smo jata flaminga koji žive u laguni Narta, a avioni bi leteli tačno kroz to zaštićeno područje",  rekao je Mergner.

On je pozvao Vladu Bavarske, Saveznu vladu Nemačke i Grad Minhen kao i deoničare MAI-a da osiguraju da se konsultantski ugovor za aerodrom Valona ukine i MAI se povuče iz projekta.

"Evropski parlament i Evropska komisija takođe su oštro kritikovali izgradnju aerodroma i pozvali Vladu Albanije da zaustavi taj projekat štetan po prirodu. U kontekstu tekućih pristupnih pregovora (EU s Albanijom), bilo bi mudro pratiti ove preporuke i ne ignorisati apele institucija EU", dodao je Švaderer.

Međunarodno aktivne organizacije za zaštitu prirode godinama u Albaniji podržavaju tamošnje partnere PPNEA i AOS u naporima da spreče izgradnju aerodroma što albanske nevladine organizacije žele da postignu i pravnim postupkom.

Laguna Narta je u delti reke Vjose (Vojuše), na jednom od poslednjih netaknutih delova albanske obale Jadrana. Ta reka je ove godine proglašena za prvi u Evropi "Nacionalni park divlje reke" i stavljena pod zaštitu albanske države, ali izgradnja aerodroma Valone ipak napreduje.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina