Web Analytics
Vučić: Sa prijateljima Mađarima stvaramo istoriju - BetaRS

Vučić: Sa prijateljima Mađarima stvaramo istoriju

Region | 19.08.2023 | access_time 17:15
Vučić: Sa prijateljima Mađarima stvaramo istoriju
Foto: Milos Miskov
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas tokom posete Mađarskoj zahvalnost "mađarskoj braći i prijateljima na velikoj podršci" koju pružaju srpskoj Episkopiji.

On je u danas Sentandreji gde se sastao sa episkopom budimskim Lukijanom.

Sentandreja, naveo je na Instagramu "odiše posebnom duhovnošću dok svedoči o istoriji našeg naroda i njegovom naseljavanju u ovim pitomim predelima Mađarske i njihovom opstanku od 17. veka do danas".

"Mnoge stranice istorije ispisane su od tada, ali ove koje stvaramo danas sa našim prijateljima Mađarima, predstavljaju putokaz za budućnost naših odnosa, čvrstog partnerstva i poverenja koje smo zajedno izgradili na dobrobit svih naših građana", napisao je u objavi na Instagramu.

Vučić je danas i sutra u Mađarskoj povodom njenog Dana državnosti i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici – Budimpešta 2023. Vučićev kabinet je najavio da će se on danas u Sentandreji sastati s episkopom budimskim Lukijanom koji će mu uručiti Orden Eparhije budimske prvog reda.

Vučić će u Mađarskoj imati sastanke s njenom predsednicom i premijerom, Katalin Novak i Viktorom Orbanom, kao i s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i susrete s drugim gostima iz inostranstva.


Na početku posete Mađraskoj, Vučić u Sent Andreji dobio orden SPC

Aleksandar Vučić je danas, na početku dvodnevne posete Mađarskoj, posetio sedište Eparhije budimske SPC u Sent Andreji gde mu je uručen Orden te eparhije prvog reda.

Odlikovanje je predsedniku Srbije uručio episkop budimski Lukijan za, kako je navedeno u obrazloženju, posebne zasluge i staranje za tu eparhiju i SPC u celini kao i za podršku očuvanju nacionalnog identiteta srpskog naroda u Mađarskoj.

Navodeći da je počastvovan, Vučić je kazao da je "beskrajno zahvalan" što je jedini predsednik Srbije koji je ranije odlikovan Ordenom Svetog Save, najvišim odlikovanjem SPC.

Ocenio je i da Srbija i Mađarska i Srbi i Mađari "nikada nisu bili ovako bliski" kao danas.

"Danas je u Mađarskoj svima nama lakše da učinimo nešto jer imamo iskrene prijatelje u toj zemlji. Nikada nismo bilo ovako bliski, ne samo kao dve države, već i kao Srbi i Mađari. Samo da smo to uradili u prethodnim godinama, nije malo", ocenio je Vučić.


Teme