Web Analytics
Zeleno levi front: MUP da reaguje na napade na aktivistkinju Crnojević iz Vršca - BetaRS

Zeleno levi front: MUP da reaguje na napade na aktivistkinju Crnojević iz Vršca

Vojvodina | 21.08.2023 | access_time 11:45
Zeleno levi front: MUP da reaguje na napade na aktivistkinju Crnojević iz Vršca
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Zeleno levi front (Ne davimo Beograd) pozvao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova da profesionalno reaguje na klevetanje i verbalne napade na "ekstremističkim portalima" i telegram grupama na dugogodišnju građansku aktivistkinju Zoranu Crnojević iz Vršca.

U saopštenju navode da građani Srbije mesecima protestuju za Srbiju protiv nasilja, kao i da su mnogi godinama ranije protestovali zbog raznih "otimačina" javnih i prirodnih dobara, kršenja ličnih i političkih,kao i ekonomskih i socijalnih prava.

"Jedna od njih je Zorana Crnojević, dugogodišnja aktivistkinja Čuvara vatre, koja je bila na protestima kako inicijative Ne davimo Beograd tako i na protestima Srbija protiv nasilja, zbog čega je prethodnih nedelja oklevetana na opskurnim portalima i telegram grupama koje pozivaju na zastrašivanje Zorane i verbalne napade koji su upućeni njoj u njenom komšiluku u Vršcu od strane nasilnih desnih ekstremista poput Levijatana", naveli su iz Zeleno levog fronta.

Oni su dodali i da su na meti Levijatana bile nacionalne manjine, seksualne manjine, izbeglice i politički protivnici, zbog čega će, kako su naveli, na predlog Vrhovnog javnog tužilaštva Ustavni sud razmatrati zabranu tog udruženja.

Poslanica Zeleno levog fronta Biljana Đorđević ocenila je da se, "iako su u Srbiji danas svi potencijalne mete", na specifičan način zastrašuju građanske aktivistkinje koje se suprostavljaju nasilju i brane "kako svoj kraj, tako i svoju zemlju".

"Nasilnim metodama im se ugrožava osećaj bezbednosti napadom na dom i slobodu kretanja sa ciljem da se diskredituju i obeshrabre da budu aktivne učesnice društvenog života i borkinje za ljudska prava. I te metode su gotovo uvek mizogine i omalovažavajuće, jer desni ekstremisti posebno ženama ne opraštaju sloboda mišljenja i izražavanja i autonomnost političkog delovanja", dodala je Đorđević.

Teme