Web Analytics
PKS: Srbija prvi put na najvećem svetskom gejming sajmu u Кelnu - BetaRS

PKS: Srbija prvi put na najvećem svetskom gejming sajmu u Кelnu

Tehnologija | 21.08.2023 | access_time 15:10
PKS: Srbija prvi put na najvećem svetskom gejming sajmu u Кelnu
Foto: YTPrintScreen

Srbija će prvi put imati nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu "Gamescom" koji se održava u Кelnu od 23. do 27. avgusta, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Reč je o vodećoj svetskoj biznis platformi za gejming indrustriju, a uz pomoć PKS, Evropske banke za obnovu i razvoj i Asocijacije industrije video igara Srbije svoja dostignuća predstaviće devet kompanija, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, kompanije koje će učestvovati na sajmu su Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i studiji Shosha Games i Phobos.

Iz PKS su istakli da ove firme ne proizvode samo igre, već se bave e-sportom, prave trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsaltingom u oblasti marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga.

U saopštenju je navedeno da će, pod sloganom "The New Frontier of European Game Dev", u fokusu predstavljanja biti afirmacija vrhunskih talenata iz Srbije, originalnih igara i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima.

Podseća se da su srpske kompanije do sada pojedinačno posećivale sajam i ponekad nastupale na njemu, ali Srbija ove godine prvi put ima organizovani nastup.

"Privredna komora Srbije podržava nastup srpskih gejm developera na najvećem globalnom sajmu, jer smo prepoznali važnost gejming industrije u okviru brzorastućeg IT sektora", rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo vesović.

On je naglasio potencijal gejming industrije Srbije kroz podatak da je prošle godine 15 najvećih domaćih gejming kompanija prihodovalo 150 miliona evra, kao i da je video igre proizvedene u Srbiji te godine igralo više od 100 miliona ljudi širom sveta.

Gejming industrija Srbije zapošljava oko 2.500 stručnjaka iz najrazličitijih branši, a samo ove godine potrebno je 330 novih zaposlenih, piše u saopštenju.

"Gamescom" je jedan od tri ključna globalna događaja za gejming industriju, a prošle godine u Kelnu je imao 65.000 posetilaca iz 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda onlajn sadržaja tokom samog sajma.

Teme