Web Analytics
Predsednik Fudbalskog saveza Španije kritikovan zbog ponašanja na finalu SP - BetaRS

Predsednik Fudbalskog saveza Španije kritikovan zbog ponašanja na finalu SP

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 21.08.2023 | access_time 15:35
Predsednik Fudbalskog saveza Španije kritikovan zbog ponašanja na finalu SP
Predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales dobio je oštre kritike zbog neprikladnog ponašanja na finalu Svetskog prvenstva za fudbalerke, pošto je na pobedničkom postolju poljubio u usta fudbalerku Dženi Ermoso, po osvajanju šampionske titule.

Španija je u nedelju u finalu Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu pobedila Englesku sa 1:0 i prvi put u istoriji osvojila titulu svetskog šampiona u ženskoj konkurenciji.

Uz brojne fudbalske zvaničnike i članove španske kraljevske porodice Rubijales je pozdravio fudbalerke na pobedničkom postolju. On je u prisustvu 16-godišnje princeze Sofije, uhvatio za lice i poljubio u usta reprezentativku Španije Dženi Ermoso. Posle toga zagrlio je još neke fudbalerke, ali i kraljicu Letisiju.

Zbog tog poteza dobio je brojne kritike iz fudbalskog sveta ali i od španske vlade.

Vršilac dužnosti ministra kulture i sporta Migel Iseta rekao je televiziji RNE da je "neprihvatljivo čestitati igraču poljupcem u usta".

Svetski sindikat profesionalnih fudbalera FIFPRO naveo je da je taj potez "za žaljenje" i da takvom neprikladnom ponašanju nema mesta u fudbalu.

Oštro je reagovala španska ministarka za ravnoparavnost Irene Montero.

"To je oblik seksualnog nasilja koje žene svakodnevno trpe, koje je do sada bilo nevidljivo i koje ne bi trebalo normalizovati", navela je Montero na društvenoj mreži X.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz svlačionice španske reprezentacije, na kojima se vidi kako fudbalerke vrište i smeju se gledajući video sa pobedničkog postolja.

Ermoso se smejala i vikala: "Ali nije mi se dopalo".

Fudbalski savez Španije je kasno sinoć objavio saopštenje u ime 33-godišnje Ermoso, u pokušaju da smiri situaciju.

"To je bio potpuno spontani zajednički gest zbog ogromne radosti osvajanja Svetskog prvenstva. Predsednik i ja imamo sjajan odnos, njegovo ponašanje prema svima nama je bilo odlično i to je bio prirodan gest naklonosti i zahvalnosti", navela je Ermoso u saopštenju.

Rubijales je i potpredsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) i bio je najviši predstavnik evropske kuće fudbala na finalu u Sidneju.

Na video snimcima napravljenim po završetku utakmice vidi se kako Rubijales slavi pobedu u prvom redu svečane lože u blizini kraljice Španije i predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đanija Infantina.

On je skakao pokazujući kažiprstima ka terenu, a zatim se na kratko desnom rukom uhvatio za međunožje.

Uefa i Fifa se za sada nisu oglasile povodom Rubijalesovog ponašanja.

Rubijales je za špansku televiziju COPE rekao da je to bio "poljubac dva prijatelja koji nešto slave", a da su oni koji to vide drugačije "idioti i glupi ljudi".

Teme