Web Analytics
Nova - D2SP: Mandat Danice Grujičić dokaz da ministar zdravlja više nikad ne sme biti lekar - BetaRS

Nova - D2SP: Mandat Danice Grujičić dokaz da ministar zdravlja više nikad ne sme biti lekar

Politika | Izvor: Beta | 22.08.2023 | access_time 11:15
Nova - D2SP: Mandat Danice Grujičić dokaz da ministar zdravlja više nikad ne sme biti lekar
Stranka Nova - Da se struka pita ocenila je danas da se odlukom da samo zdravstvene ustanove u javnoj svojini mogu obavljati u klinička ispitivanja lekova faze 1, ministarka zdravlja Danica Grujičić "ogrešila o snop drugih zakona koje ne poznaje" što je kako se navodi, čini "potpuno nekompetentnom".

Predsednik te stranke Vladimir Kovačević ocenio je da je "ministrovanje Danice Grujičić dokaz da ministar zdravlja nikada više ne sme da bude lekar" jer po njegovim rečima, ta funkcija zahteva "sasvim drugačije veštine od onih kojima se uče lekari na Medicinskom fakultetu".

"Dokaza u prilog tome je mnogo a najsvežije nesnalaženje je donošenje Pravilnika kojim se suspenduje mogućnost obavljanja kliničkih ispitivanja lekova faze 1 (1a, 1b) sa svih zdravstvenih ustanova i kompanija koje su prethodno stekle uslove za obavljanje tih aktivnosti na samo zdravstvene ustanove u javnoj svojini. Time se ogrešila o snop drugih zakona koje ne poznaje, što je čini potpuno nekompetentnom", ocenio je Kovačević.

Upitao je ministarku na osnovu čega je "suspendovala" pravo na profit privatnim bolnicama i ustanovama za obavljanje te vrste delatnosti.

"Da li razumete da je osnovni reprezent kapitalizma kapital? Da li razumete da se u kapitalizmu ne razdvajaju kompanije niti ustanove po poreklu kapitala", upitao je predsednik Nove - Da se struka pita.

Ocenio je da je funkcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji "veliki finansijski teret za sve građane i poreske obveznike koji takav trom sistem finansiraju".

"Umesto da popravljamo ambijantalne uslove, liberalizujemo ih i omogućujemo veliku profitabilnost svih kompanija i ustanova koje posluju pod patronatom Ministarstva zdravlja, suprotno tome, katastrofalnim uredbama, pravimo korak unazad i time otežavamo poslovne aktivnosti i time prilive u budžet Srbije iz kojih se finansira i samo Ministarstvo zdravlja", dodao je Kovačević.

Teme